środa, 8 stycznia 2014

Ryba po grecku



Obok karpia świąteczna specjalność mojego męża.

składniki:
  • 1 duży filet z dorsza
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki koncentratu (najlepiej Łowicz)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz

Rybę kroimy w kawałeczki ok. 2x4cm, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju. Jak już będzie zeszklona dodajemy marchewkę i pietruszkę. Przesmażamy wszystko przez ok. 5-7 min. a następnie dolewamy szklankę wody, wrzucamy ziele i liść laurowy, zmniejszamy gaz i dusimy na małym ogniu ok. 20 min. (do miękkości).
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dokładnie mieszamy.
Warzywa odkładamy w chłodne miejsce do ostygnięcia.

Na talerzu układamy najpierw warstwę warzyw, potem ryby i znów warstwę warzyw.


Gotowe:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...