poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Moje pierwsze pszenne bułeczki

To na pewno będzie stały element moich wypieków:) Pyszne okrągłe bułeczki, od pieczenia których pachnie w całym domu a ze świeżym masełkiem smakują jak u mamy...



składniki:
  • ok. 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
  • ok. 200-250ml ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 20 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Z drożdży, pół szklanki mleka, 2 łyżeczek mąki i 2 łyżeczek cukru przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na ok. 30 min.

W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajko i masło, wlewamy wyrośnięty zaczyn. Następnie powoli wlewając resztę mleka mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka). Miskę przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.

Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniami do dołu. Odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. 

Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut, aż będą rumiane. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...