środa, 7 sierpnia 2013

Placuszki z cukinii

Mój Synek się zachwycał.. Ja wcinałam z sosem czosnkowym. Wyszły na prawdę wspaniałe. Poniższy przepis najbardziej nam spasował, idealne połączenie cukinii, mąki, jajek i ziół. Polecam:)


składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • sól, pieprz

Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na dużych oczkach. Zasypać solą i odłożyć na druszlak na 20minut. Po upływie tego czasu dokładnie ją odsączyć i ponowić proces na dodatkowe 10min. Odsączyć. 

Odciśniętą cukinię wymieszać z roztrzepanymi jajkami, mąką, serem i przyprawami. Na koniec dodać posiekane zioła. Jeśli masa przy formowaniu placuszków będzie się rozpadała można dodać mąkę.

Smażyć na złoty kolor po kilka minut z każdej strony, odsączyć tłuszcz na ręczniku papierowym i podawać z sosem czosnkowym.


Sos czosnkowy:
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • pół natki kopereku
Po wymieszaniu składników odstawić na 2 godziny do lodówki żeby składniki się przegryzły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...