poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Botwinkowa

Botwinkowa to genialny pomysł na wakacyjną zupę.
Lekka, pyszna, kremowa.. z kawałkami buraczków, zaprawiona śmietaną, z dużą ilością koperku.. Najlepszą robi moja mama, tę tutaj przygotowałam właśnie z jej przepisu. Od siebie dodałam liście botwinki, których moja mama nie dodaje.



składniki:
  • duży pęczek botwinki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • por
  • liście selera, pora i pietruszki związane nicią
  • 100ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek koperku

Przygotowujemy wywar z pokrojonych w kostkę warzyw. Po ok. 20 min. gotowania dodajemy umyte i pokrojone w kostkę buraczki i ziemniaki. Zagotowujemy.


Następnie kroimy drobno liście botwinki z łodyżkami i dodajemy do wywaru. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 min. do miękkości ziemniaków, buraczki powinny być lekko chrupkie.

Dla zachowania żywego koloru dodajemy sok z cytryny, a następnie pokrojony drobno koperek. 

Następnie zaprawiamy zupę. W kubku z niewielką ilością zimnej wody rozrabiamy mąkę pszenną i wlewamy po trochu do zupy.

Potem hartujemy śmietanę gorącym wywarem i dodajemy mieszając intensywnie trzepaczką w garnku. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.

Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. zupa pyszna, a zdjęcie to ja sobie chyba na pulpit zainstaluje, przepiękne!

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...