poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Chleb w jajku, czyli smaki dzieciństwa

Bo kto nie jadł nigdy chleba smażonego w jajku? To smak dzieciństwa, w tamtych czasach zbawienny, świetny sposób na wykorzystanie kilkudniowego pieczywa. Zajadaliśmy się nimi z bratem, on zawsze zjadał dwa razy tyle co ja:)) Teraz jak odwiedzam Rodziców bardzo często dostaję je na śniadanie i nigdy mi się nie znudzą:)


składniki u mnie:
  • bagietka upieczona kilka dni temu, lekko czerstwa
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • kilka plasterków sera żółtego

Bagietkę pokroiłam w centymetrowe kromeczki, jajka roztrzepałam widelcem, przyprawiłam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałam olej (dosyć dużo, grzanki muszą być zanużone prawie do połowy). 

Kromeczki obtaczamy w jajku i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy ok. 30s. z każdej strony. Po obróceniu na wierzch kładziemy plasterek sera. 

Śniadanie gotowe:)

4 komentarze:

  1. smak dzieciństwa, o tak! ja zawsze jadłam tylko polane ketchupem, pychaa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja polewam ser odrobiną ketchupu, rewelacja:)

      Usuń
  2. i u mnie smak maminych kolacji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) zaraz więc poszukam u Ciebie jakichś kolacyjnych inspiracji..

      Usuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...