poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Chłodnik ogórkowy

Bo co może być lepszego w upalny dzień:) Najlepszy na zsiadłym mleku bądź kefirze, delikatnie czosnkowy z krewetkami lub jajkiem ugotowanym na twardo.


składniki:
  • 500 g zsiadłego mleka lub kefiru
  • 1 duży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory lub pęczek rzodkiewek
  • pieprz do smaku
  • chilli do smaku

dodatkowo:
  • 10 krewetek ugotowanych
  • lub 2 jajka ugotowane na twardo

Najpierw obieraczką robimy kilka plasterków do dekoracji chłodnika. Następnie obranego (bądź ze skórką) ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkch. Odkładamy na sito i odsączamy. Pomidory kroimy drobno, rzodkiewki kroimy w słupki. Wszystko łaczymy i zalewamy zsiadłym mlekiem. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i chilli. 

Krewetki przygotowujemy wg przepisu. Jeżeli wybieramy opcję z jajkami to obieramy ugotowane na twardo jajka i kroimy w ćwiartki.
Podajemy z plasterkiem ogórka, dodatkowo możemy posypać szczypiorkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...