środa, 21 sierpnia 2013

Drodżówki z morelami

Tak kusiły słonecznie żółtą skórką, że musiałam kupić kilogram:) Morele to wspaniałe antyoksydanty dzięki beta-karotenowi, zawierają mnóstwo witamin i minerałów a ich jedzenie poprawia trawienie i zapobiega anemii.


Te drożdżówki z morelami dojadaliśmy ze smakiem w Dolinie Chochołowskiej. Ciasto zrobiłam wg przepisu mojej mamy, tego samego, którego używam zawsze do jagodzianek.

składniki na bułeczki:
  • 4 szkl. mąki, 
  • 50g świeżych drożdży, 
  • 1 szkl. mleka,
  • 1 szkl. cukru, 
  • 2 jaja,
  • 2 żółtka,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • 1/2 kostki masła, 
  • sól,
  • 1 jajko do smarowania

dodatkowo:
  • 1kg moreli
  • cukier
zaczyn - W małym garnuszku rozkruszamy świeże drożdże, zalewamy je ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wszystko mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. Składniki zaczynu odejmujemy od przepisu.

W czasie wyrastania zaczynu myjemy i pestkujemy morelki. A następnie w środek każdej wsypujemy odrobinę cukru.


Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, cukier, sól, cukier waniliowy, jajka i mleko. Łączymy składniki i wyrabiamy chwilę ciasto, a następnie dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej masło. Znów wyrabiamy podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto powinno być pulchne i miękkie, ale nie za rzadkie. Gdy ciasto odchodzi od ręki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min.


Rozciągamy rękami na stolnicy i wycinamy kwadraty wielkości 7cmx7cm. Nakładamy na środek 2 połówki morelki, zawijamy rogi pod spód i dokładnie je zlepiając formujemy bułeczki. 

Wykładamy je na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia na ok. 20min.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo można dodać kruszonkę. 

Pieczemy w gorącym piekarniku na złoty kolor.


kruszonka
  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 50g masła roztopionego i lekko ostudzonego
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i zalewamy ostudzonym masłem. Dokładnie łączymy i rozcieramy dłońmi.

lukier (pomada):
  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny + 2 łyżki wody
Połączyć składniki, mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodać wody lub cukru pudru.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...