poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Tarta z jeżynami

Z pyszności przygotowanych na przyjazd męża... Przepyszna tarta na kruchym spodzie z migdałową masą, jeżynami i wyciętymi z ciasta serduchami, polana czekoladą.


składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 170g zimnego masła
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę a następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

nadzienie:
  •  400 g jeżyn + 2 łyżki cukru
     masa migdałowa:
  • pół szklanki zmielonych migdałów
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki mąki

dodatkowo
  • jajko na glazurę
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 6-7 łyżek śmietanki kremówki

Do masła dodajemy migdały, mąkę i cukier i dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy delikatnie jeżyny z cukrem.

Z lodówki wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Foremkę na tartę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą a następnie rowałkowujemy na niej większą część ciasta.

Na nie wykładamy masę migdałową oraz jeżyny. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy z niego foremką serduszka i wykładamy je gęsto na górę tarty.
Smarujemy górę roztrzepanym jajkiem. 



Pieczemy 10 min. w temp. 220st.,
następnie 35-40 min. w temp. 180 st.


Na koniec rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy do niej kremówkę i mieszając łaczymy do uzyskania jednolistej konsystencji. Polewamy ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce ale nie do lodówki (!).

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Tarta z jeżynami cudowna! Ale dziś... przekonałaś mnie do drożdżówek z czekoladą :)

    www.proformaty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...