Dzisiaj na obiad smakowaliśmy coś co kocham.. naleśniki. Tyle, że tym razem nie w formie deseru ani przekąski, tym razem zrobione wytrawnie jako danie główne z filetem z piersi kurczaka, szpinakiem i sosem serowym.. Mmmm..
Zacznijmy od ciasta naleśnikowego, które robimy według przepisu. Smażąc na standardowej patelni naleśnikowej o średnicy 25cm wyjdzie nam ok. 9-10 placków.
składniki na farsz:
2 filety z piersi kurczaka
500g szpinaku mrożonego
ząbek czosnku
3 łyżki śmietany 18%
Piersi z kurczaka, kroimy w kostkę, zalewamy olejem lub oliwą z dodatkiem soli i pieprzu, odstawiamy na 10min a następnie podsmażamy na patelni. Szpinak wrzucamy do małego garnka z łyżką oleju na dnie, dolewamy 2 łyżki wody, przykrywamy. Mieszamy od czasu do czasu żeby się nie przypalił. Po rozmrożeniu dusimy jeszcze jakieś 7 min. Dodajemy do kurczaka. Łączymy a następnie dodajemy pokrojony czosnek, śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
sos serowy:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1,5 szklanki mleka
200g sera żółtego
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Mąkę prażymy w rondelku, dodajemy masło. Mieszamy w celu dokładnego połączenia składników. Dolewamy do trochu letnie mleko i intensywnie mieszamy aż do zgęstnienia. Dodajemy ser, doprawiamy.
Farszem napełniamy naleśnik i zawijamy pod spód tworząc apetyczną poduszeczkę. Polewamy sosem.
a to mleko do sosu serowego ma być zagotowane?
OdpowiedzUsuńNie, mleka wcześniej nie gotujemy, ja je wyjęłam wcześniej z lodówki żeby postało w temperaturze pokojowej ale z powodzeniem można dodać też zimne.
Usuń