czwartek, 18 lipca 2013

Pierogi z jagodami

Dzisiaj w kuchni kolejny jagodowy smaczek. Tym razem ukochane pierogi.. Najlepsze na świecie robiła moja Babcia a teraz ja kontunuuję Jej pyszną pierogową tradycję..




ciasto (na ok. 40 pierogów)
  • 0,5kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 szkl. gorącej wody
  • 2 łyżki masła
  • sól
farsz
  • 500g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub bułki tartej
do polania:
  • śmietanka kremówka lub kwaśna śmietana
Masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać, dodać sól i zarabiając łyżką dodać jajko, masło i po trochu gorącą wodę aż ciasto uzyska właściwą konsystencję. Zagnieść ciasto i zostawić na ok. 30 min. Łatwiej nam się wtedy rozwałkuje.

W czasie leżakowania ciasta umyć jagody i dokładnie odsączyć, dodać przesiany cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.

Ciasto rozwałkować i wykrawać koła o średnicy ok. 10cm. Ja to robię filiżanką z szerszym rondem. Układać jagody i sklejać. Następnie zakończyć warkoczem lub ugnieść widelcem. Gotować w osolonej wrzącej wodzie 5 min. od wypłynięcia.

Polać kremówką lub śmietaną 18% z mlekiem i odrobiną cukru.

Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Mniaaaam to, co uwielbiam :) !


    Pozdrawiam,


    http://mojapasjasmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. WitҺ hɑvin so much content do you ever run into any problems of plɑgorism or copyright violation? My
    sіte haѕ a lot of exclusive content I've either created myself օr outsourced but it appears a lot of itt iѕ popping it up all over the web withοut mу permission. Do you know any methods
    to help stop content from being stolen? I'd truly appreciаte it.



    Also visit my web blog - black mold removal heating oil companies in nh

    OdpowiedzUsuń
  3. What a stuff of un-ambiguity and preservenhess of precious know-how bout unexpected emotions.


    my web-site :: new kitchen designs

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...