czwartek, 18 lipca 2013

Pierogi z jagodami

Dzisiaj w kuchni kolejny jagodowy smaczek. Tym razem ukochane pierogi.. Najlepsze na świecie robiła moja Babcia a teraz ja kontunuuję Jej pyszną pierogową tradycję..




ciasto (na ok. 40 pierogów)
  • 0,5kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 szkl. gorącej wody
  • 2 łyżki masła
  • sól
farsz
  • 500g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub bułki tartej
do polania:
  • śmietanka kremówka lub kwaśna śmietana
Masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać, dodać sól i zarabiając łyżką dodać jajko, masło i po trochu gorącą wodę aż ciasto uzyska właściwą konsystencję. Zagnieść ciasto i zostawić na ok. 30 min. Łatwiej nam się wtedy rozwałkuje.

W czasie leżakowania ciasta umyć jagody i dokładnie odsączyć, dodać przesiany cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.

Ciasto rozwałkować i wykrawać koła o średnicy ok. 10cm. Ja to robię filiżanką z szerszym rondem. Układać jagody i sklejać. Następnie zakończyć warkoczem lub ugnieść widelcem. Gotować w osolonej wrzącej wodzie 5 min. od wypłynięcia.

Polać kremówką lub śmietaną 18% z mlekiem i odrobiną cukru.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Mniaaaam to, co uwielbiam :) !


    Pozdrawiam,


    http://mojapasjasmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...