Dzisiaj w kuchni kolejny jagodowy smaczek. Tym razem ukochane pierogi.. Najlepsze na świecie robiła moja Babcia a teraz ja kontunuuję Jej pyszną pierogową tradycję..
ciasto (na ok. 40 pierogów)
- 0,5kg mąki
- 1 jajko
- 1 szkl. gorącej wody
- 2 łyżki masła
- sól
farsz
- 500g jagód
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub bułki tartej
do polania:
- śmietanka kremówka lub kwaśna śmietana
Masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać, dodać sól i zarabiając łyżką dodać jajko, masło i po trochu gorącą wodę aż ciasto uzyska właściwą konsystencję. Zagnieść ciasto i zostawić na ok. 30 min. Łatwiej nam się wtedy rozwałkuje.
W czasie leżakowania ciasta umyć jagody i dokładnie odsączyć, dodać przesiany cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować i wykrawać koła o średnicy ok. 10cm. Ja to robię filiżanką z szerszym rondem. Układać jagody i sklejać. Następnie zakończyć warkoczem lub ugnieść widelcem. Gotować w osolonej wrzącej wodzie 5 min. od wypłynięcia.
Polać kremówką lub śmietaną 18% z mlekiem i odrobiną cukru.
Smacznego:)
Mniaaaam to, co uwielbiam :) !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://mojapasjasmaku.blogspot.com/