niedziela, 28 lipca 2013

Tęczowy tort z galaretek

Witam serdecznie, w  ten piękny ale upaalny weekend przygotowałam pyszny orzeźwiający tort urodzinowy dla mojego brata. Tort tęczowy z galaretek robiłam pierwszy raz w życiu ale polecam każdemu. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny i efektowny..


Jeżeli chodzi o biszkopt to użyłam gotowego bo nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowanie go ale następnym razem na pewno zrobię płaty ciasta sama..

składniki na biszkopt:
  • 8 jajek
  • 140g cukru
  • 140g mąki pszennej
  • 50g masła

nadzienie:
  • 5 galaretek:
    • niebieska (blue curacao) 
    • zielona (mohijto) 
    • żółta (pina colada)
    • pomarańczowa (pomarańczowa)
    • czerwona (truskawka)

masa zewnętrzna:
  • 250ml śmietanki kremówki 36%
  • 500g mascarpone
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie płatów biszkoptowych wg tej strony:
Roztopić masło, ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową porcji cukru na puszystą masę. Białka ubić z drugą połową porcji cukru. Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Dodać stopniowo mąkę. Na końcu dodać roztopione masło.

Zamkniętą obręcz tortownicy o średnicy 26cm położyć na papierze do pieczenia. Do obręczy nałożyć trochę ciasta i rozsmarować cienko na całej powierzchni tak, aby powstał okrąg o średnicy 26cm. (Krążek ma być cienki, mniej więcej jak naleśnik). W ten sposób przygotować 7 krążków.

Piec krążki jeden po drugim w nagrzanym piekarniku około 8- 10min. w temperaturze 180°C. Upieczone placki powinny być jasne, ew. przyrumienione na bokach.

Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu.

Galaretki:
W trakcie pieczenia biszkoptów zalać wrzątkiem i wymieszać wszystkie galaretki. Schłodzić je i dwie pierwsze włożyć do lodówki lub na kilka minut do zamrażalnika. Zwłaszcza latem galaretki długo tężeją więc może być trochę oczekiwania. Gotowa galaretka musi być lekko tężejąca inaczej wsiąknie nam w biszkopt.


Warstwy od dołu:
  • biszkopt
  • galaretka niebieska
  • biszkopt
  • galaretak zielona
  • biszkopt
  • galaretka żółta
  • biszkopt
  • galaretka pomarańczowa
  • biszkopt
  • galeretka czerwona
  • biszkopt
Schłodzić 15 minut. W trakcie schładzania przygotować krem z mascarpone, wg przepisu. Dodatkowo dodać rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę żeby masa była bardziej spójna.


Rozsmarować krem na ostatnim biszkopcie i po bokach. Udekorować owocami. 

Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Tort wygląda bardzo kusząco, jest słodką tajemnicą, na zewnątrz skromnie, a w środku paleta barw i smaków, bardzo lubię takie niespodzianki :-)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, mam nadzieję, że znalazłeś u mnie to czego szukałeś. Będzie mi miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad. Dziękuję, Magda.