Witam serdecznie, w ten piękny ale upaalny weekend przygotowałam pyszny orzeźwiający tort urodzinowy dla mojego brata. Tort tęczowy z galaretek robiłam pierwszy raz w życiu ale polecam każdemu. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny i efektowny..
Jeżeli chodzi o biszkopt to użyłam gotowego bo nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowanie go ale następnym razem na pewno zrobię płaty ciasta sama..
Jeżeli chodzi o biszkopt to użyłam gotowego bo nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowanie go ale następnym razem na pewno zrobię płaty ciasta sama..
składniki na biszkopt:
- 8 jajek
- 140g cukru
- 140g mąki pszennej
- 50g masła
nadzienie:
- 5 galaretek:
- niebieska (blue curacao)
- zielona (mohijto)
- żółta (pina colada)
- pomarańczowa (pomarańczowa)
- czerwona (truskawka)
masa zewnętrzna:
- 250ml śmietanki kremówki 36%
- 500g mascarpone
- 3 żółtka
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie płatów biszkoptowych wg tej strony:
Roztopić masło, ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową porcji cukru na puszystą masę. Białka ubić z drugą połową porcji cukru. Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Dodać stopniowo mąkę. Na końcu dodać roztopione masło.
Zamkniętą obręcz tortownicy o średnicy 26cm położyć na papierze do pieczenia. Do obręczy nałożyć trochę ciasta i rozsmarować cienko na całej powierzchni tak, aby powstał okrąg o średnicy 26cm. (Krążek ma być cienki, mniej więcej jak naleśnik). W ten sposób przygotować 7 krążków.
Piec krążki jeden po drugim w nagrzanym piekarniku około 8- 10min. w temperaturze 180°C. Upieczone placki powinny być jasne, ew. przyrumienione na bokach.
Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu.
Galaretki:
W trakcie pieczenia biszkoptów zalać wrzątkiem i wymieszać wszystkie galaretki. Schłodzić je i dwie pierwsze włożyć do lodówki lub na kilka minut do zamrażalnika. Zwłaszcza latem galaretki długo tężeją więc może być trochę oczekiwania. Gotowa galaretka musi być lekko tężejąca inaczej wsiąknie nam w biszkopt.
Warstwy od dołu:
- biszkopt
- galaretka niebieska
- biszkopt
- galaretak zielona
- biszkopt
- galaretka żółta
- biszkopt
- galaretka pomarańczowa
- biszkopt
- galeretka czerwona
- biszkopt
Schłodzić 15 minut. W trakcie schładzania przygotować krem z mascarpone, wg przepisu. Dodatkowo dodać rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę żeby masa była bardziej spójna.
Rozsmarować krem na ostatnim biszkopcie i po bokach. Udekorować owocami.
Wygląda fantastycznie. :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje:)
UsuńTort wygląda bardzo kusząco, jest słodką tajemnicą, na zewnątrz skromnie, a w środku paleta barw i smaków, bardzo lubię takie niespodzianki :-)
OdpowiedzUsuńJak zrobic mase z serkiem mascarpone?
OdpowiedzUsuń