środa, 24 lipca 2013

Najlepszy rosołek

A dziś dedykowany dla mojego chorego Synusia zastrzyk witamin, czyli rosołek. To jego ulubiona zupa, gotuję mu go prawie codziennie, a dzisiejszy zawiera jeszcze więcej bogatych w witaminy warzyw niż normalnie. Podobno to najlepszy lek na przeziębienie...


składniki:
  • 1-2 kawałki kurczaka (nóżka, skrzydełko, porcja rosołowa)
  • kawałek wołowiny
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • kawałek pora
  • natka pietruszki
  • natka selera
  • lubczyk
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarna pieprzu
  • sól, pieprz
Mięso zalać 2 litrami wody. Zagotować, dodać 4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i 3 ziarenka pieprzu. Usunąć 'szumy'. Gotować na bardzo małym ogniu (ma tylko 'pyrkać') 20-30 min. Następnie dodać umyte, obrane i pokrojone warzywa, lubczyk i natkę selera. Gotować aż warzywa zmiękną, pod koniec dodać natkę pietruszki i doprawić delikatnie solą i pieprzem.
Ja następnie mięso wyjmuję na talerz, rosół odcedzam przez sito. I podaję klarowny wywar z 2, 3 kawałkami marchewki, udekorowany natką pietruszki.

A dla Małego odlewam szklankę rosołu. Oddzielone mięsko rozdrobniam nożem, warzywa rozdrobniam widelcem lub blenderem, dodaję do rosołu. Mieszam.

Smacznego i zdrówka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...