wtorek, 7 listopada 2017

Pieczona dorada ze szparagami w szynce parmeńskiej





Oj, dłuuugo mnie tutaj nie było! Aż 3,5 roku.. Nie było=nie publikowałam ale permanentnie czerpałam ze swoich starych przepisów, dzieliłam się z innymi i aż miło posłuchać ile osób z nich korzysta:)
Już nie jestem mamą na pełnym etacie, praca w korporacji wypełnia mi tydzień za tygodniem..Wieczorami jednak wybieramy z Synkiem coś, na co mamy ochotę i przygotowujemy pyszną kolację. Czasami to zwykłe kanapki z szynką, naleśniki, a czasami omlet z wołowiną i pomidorami lub wytrawne tartaletki:) A w weekendy... weekendy we Trójkę zaaawsze muszą być smaczne:)

Dzisiejszy przepis to nasza ulubiona ryba - dorada. Tym razem pieczona w cytrusach. W markecie dorwaliśmy importowane z Ameryki Płd. szparagi, co prawda ich cena zwala z nóg ale smak ten sam co u nas w maju..


składniki na 2 porcje



  • 2 dorady
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • 4 mandarynki
  • kiść szparagów 
  • ok. 10 plasterków szynki parmeńskiej (tyle ile mamy szparagów)
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu 
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki masła

Ryby oczyszczamy, wypatroszamy, odcinamy łby (opcjonalnie). Myjemy i osuszamy. Na jednym boku robimy 3 nacięcia nożem, oprószamy solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Z cytryny odkrawamy 4 plasterki, sokiem wyciśniętym z reszty i oliwą z oliwek skraplamy ryby. Dokładnie smarujemy powstałą marynatą. Odkładamy na około 30 min.

W szparagach odcinamy twarde końcówki, myjemy i podgotowujemy przez 5 min. Odcedzamy i odstawiamy.

Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni bez termoobiegu. Ryby układamy w naczyniu żaroodpornym, okładamy je plastrami cytryny i mandarynek. Posypujemy rozmarynem i kładziemy gałązkę świeżego rozmarynu. 

 

Pieczemy ok. 15 min. Po tym czasie zdejmujemy na bok plasterki i grilujemy jeszcze 3-5 min. na najwyższej mocy by skórka się przyrumieniła.

W czasie pieczenia ryby szparagi owijamy plastrami szynki i kładziemy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oliwy. Obsmażamy ok. 3 min z obu stron.





Smacznego:)



2 komentarze:

  1. pyszny zdrowy i sycący obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wreszcie nowy przepis.. jak się cieszę! Matko, jak to apetycznie wygląda:):*

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...