czwartek, 9 listopada 2017

Pieczeń wołowa





To prosty przepis na pyszną i zdrową domową wędlinę lub bazę obiadową. Ja piekę ją często mojemu niejadkowi żeby "przemycać" kawałeczki np. w ulubionym omlecie. A omlet z taką wołowiną i słodkimi pomidorkami smakuje wyśmienicie..

Niesamowicie smakuje też na pajdzie chleba z chrzanem:)

składniki
  • 400 g udźca wołowego 
  • 2 ząbki czosnku  
  • łyżki masła klarowanego 
  • łyżka wysuszonych ziół (rozmaryn, majeranek, pieprz czarny i ziołowy, cząber)



Wołowinę myjemy i osuszamy. Do miseczki wciskamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodajemy masło i zioła. Mieszamy i taką marynatą nacieramy mięso i zostawiamy w lodówce na dzień lub 2. 
Po tym zabiegu mięso nabierze wyrazistości a pieczeń będzie bardziej krucha.

Po leżakowaniu mięso podsmażamy z obu stron po 2 min na mocno rozgrzanej patelni (żeby przyrumienić pieczeń a nie spalić czosnku) a następnie pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200 stopni przez ok. 30min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...