U nas sezon szarlotkowy... Ale to nasze ulubione jesienne ciasto, pachnące cynamonem, na kruchym maślanym cieście. Dzisiejsza wersja z wykorzystaniem kremówki i lukru to dla nas nowość odkryta w pewnej gazecie. Cóż mogę o niej powiedzieć.. już pierwszego wieczoru zniknęła połowa! To ciasto jest genialne, choć mało fotogeniczne:)
składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
składniki na nadzienie:
- 1 kg kwaskowych jabłek (najlepiej szara reneta)
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 150ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki rodzynek sułtanek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane w kostkę zimne masło i łączymy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
Myjemy, obieramy jabłka i kroimy je małą kostkę. Ucieramy jajko z cukrem aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy do niego kremówkę i mąkę ziemniaczaną. A następnie rodzynki i cynamon, miksujemy. Po połączeniu składników wrzucamy jabłka i mieszamy łyżką.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy 2/3 schłodzonego ciasta. Wykładamy nim spód i brzeg formy. Nakładamy nadzienie i zawijamy brzegi ciasta do środka.
Rozwałkowujemy pozostałe ciasto i układamy je na wierzchu. Ja swoje chciałam ozdobić wzorem z serwetki ale w trakcie pieczenia wzór niestety się zmył:(
Pieczemy ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Smacznego:)
ale musiała być pyszna ! wspaniałe wnętrze świetnie zamknięte w cieście, pyyyyycha
OdpowiedzUsuńbyła przepyszna, polecam Ci:)
UsuńWzór piękny, szkoda, że temperatura zrobiła swoje ;/ Takich pyszności to ja jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, ciasto napuchło pod wpływem temperatury i po dekoracji:) jestem ciekawa na jakim cieście jak nie na kruchym takie metody mają sens bo taki pomysł na dekorowanie ciasteczek wypatrzyłam w necie niestety bez opisu..
Usuńzrobiłam, bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuń