niedziela, 13 października 2013

Szarlotka galicyjska

U nas sezon szarlotkowy... Ale to nasze ulubione jesienne ciasto, pachnące cynamonem, na kruchym maślanym cieście. Dzisiejsza wersja z wykorzystaniem kremówki i lukru to dla nas nowość odkryta w pewnej gazecie. Cóż mogę o niej powiedzieć.. już pierwszego wieczoru zniknęła połowa! To ciasto jest genialne, choć mało fotogeniczne:)


składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

składniki na nadzienie:
  • 1 kg kwaskowych jabłek (najlepiej szara reneta)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki rodzynek sułtanek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

dodatkowo:
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane w kostkę zimne masło i łączymy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
Myjemy, obieramy jabłka i kroimy je małą kostkę. Ucieramy jajko z cukrem aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy do niego kremówkę i mąkę ziemniaczaną. A następnie rodzynki i cynamon, miksujemy. Po połączeniu składników wrzucamy jabłka i mieszamy łyżką.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy 2/3 schłodzonego ciasta. Wykładamy nim spód i brzeg formy. Nakładamy nadzienie i zawijamy brzegi ciasta do środka.


Rozwałkowujemy pozostałe ciasto i układamy je na wierzchu. Ja swoje chciałam ozdobić wzorem z serwetki ale w trakcie pieczenia wzór niestety się zmył:(

Pieczemy ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. ale musiała być pyszna ! wspaniałe wnętrze świetnie zamknięte w cieście, pyyyyycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Wzór piękny, szkoda, że temperatura zrobiła swoje ;/ Takich pyszności to ja jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, ciasto napuchło pod wpływem temperatury i po dekoracji:) jestem ciekawa na jakim cieście jak nie na kruchym takie metody mają sens bo taki pomysł na dekorowanie ciasteczek wypatrzyłam w necie niestety bez opisu..

      Usuń
  3. zrobiłam, bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...