piątek, 4 października 2013

Szarlotka z budyniem

Doskonałe połączenie jabłek z budyniem..


ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 kostka zimnego masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło wyjąć z lodówki i pokroić w kosteczkę. Dodać do mąki i razem posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, śmietanę i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowywania jabłek i budyniu.

masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
budyń:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 duże jajka
  • 125 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny

  • szklanka orzechów laskowych

dodatkowo:
gałka lodów waniliowych (ja użyłam dziś cytrynowych)


Ja zaczęłam od orzechów, których nawiozłam ostatnio całą skrzynkę z ogródka od Rodziców. Łupanie i zgromadzenie szklanki zajęło mi ok. 40min. więc jeżeli macie dostęp do gotowych zachęcam;) acz smak świeżych nieporównywalny..
Orzechy mielimy blenderem niezbyt dokładnie lub siekamy.

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Kropimy sokiem z cytryny żeby nie zczerniały, słodzimy wg uznania i dodajemy cynamon.
Do mleka dodajemy budyń, cukier i jajka. Składniki dokładnie roztrzepujemy.

Z lodówki wyjmujemy ciasto, odkrawamy 1/3 i odkładamy. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy dno wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. 

Na podpieczonym cieście wykładamy orzechy, następnie jabłka i zalewamy 'budyniem'. Z pozostałego ciasta robimy kratę i posypujemy cynamonem.


Pieczemy 40 min. w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

2 komentarze:

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...