poniedziałek, 28 października 2013

Jajko sadzone w parówce II

Dziś kolejna propozycja fantazyjnego śniadanka, nie tylko dla dzieci...

 
na dwa takie kwiatuszki potrzebujemy:
  • 2 parówek
  • 2 żółtek
  • 2 gałązek szczypiorku
  • garstka startego żółtego sera
  • 3 listków sałaty

Zaczynamy od obrania parówek z folii a następnie nacinamy je na tej samej głębokości (mniej więcej do połowy).  Wkładamy do wody i gotujemy ok. 2 min od zagotowania (musimy obserwować czy napęczniały, mają się wygiąć w okrąg). Wyjmujemy, ścinamy końcówki i spinamy je wykałaczką. Kładziemy na rozgrzanej patelni i do środka obu parówek wlewamy po 1 łyżeczce oleju. Wlewamy w środek wybite żółtko. Smażymy na wolnym ogniu aż do uzyskania pożądanego efektu.


Wyjmujemy i osuszamy delikatnie na ręczniku papierowym. Na talerzu układamy liście sałaty i kwiatową kompozycję z łodygami ze szczypiorku, dół posypujemy serem żółtym.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jej, ja chcę takie śniadanko! I czy nie jest prawdą, że jemy najpierw oczami? pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...