niedziela, 7 lipca 2013

Jagodzianki idealne...

Jako, że zatrzęsienie jagód na kieleckim targu zaostrzyło moje smaki i skierowało myśli ku słodkościom pierwszy kulinarny wpis na moim blogu to właśnie jagodzianki:)

Idealne ciasto drożdżowe, miękkie, z kruchą skorupką, pachnące, żółciutkie, często z kruszonką, której dodatkowy maślany zapach przenosi nas
do dzieciństwa..



moja wersja z  kruszonką i lukrem


wersja tradycyjna mojej mamy


PODSTAWY NAJLEPSZEGO DROŻDŻOWEGO CIASTA:
  1. mąka pszenna typ 550,
  2. do zaczynu tylko świeże drożdże,
  3. im mniejszą ilość drożdży użyjemy tym ciasto będzie dużej wyrastać,
  4. jeżeli zaczyn nie ruszy nie dodajemy go do ciasta bo nie wyrośnie,
  5. ciasto powinno wyrosnąć dwukrotnie (po zagnieceniu i po uformowaniu),
  6. masło należy wcześniej rozpuścić i wystudzić,
  7. aby ciasto było bardziej wilgotne możemy dodać do niego zmielony twaróg,
  8. pieczemy w temperaturze 200-220st.C,
  9. ciasto drożdżowe możemy mrozić przed i po upieczeniu (owinięte folią spożywczą).


składniki na bułeczki:
  • 4 szkl. mąki, 
  • 5dag świeżych drożdży,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1szkl. cukru,
  • 2 jaja,
  • 2 żółtka,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • 1/2 kostki masła,
  • sól,
  • 1 jajko do smarowania
jagody:
  • 500g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej lub mąki ziemniaczanej


zaczyn - W małym garnuszku rozkruszamy świeże drożdże, zalewamy je ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wszystko mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-25 min. Składniki zaczynu odejmujemy od przepisu.

W czasie wyrastania zaczynu myjemy i osuszamy jagody oraz łączymy je z cukrem i bułką tartą.



Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, cukier, sól, cukier waniliowy, jajka i mleko. Łączymy składniki i wyrabiamy chwilę ciasto, a następnie dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej masło. Znów wyrabiamy podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto powinno być pulchne i miękkie, ale nie za rzadkie. Gdy ciasto odchodzi od ręki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. 

Rozciągamy rękami na stolnicy i wycinamy kwadraty wielkości 7cmx7cm. Nakładamy na środek łyżkę jagód, zawijamy rogi pod spód i dokładnie je zlepiając formujemy bułeczki. 

Wykładamy je na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia na ok. 20 min.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo można dodać kruszonkę.

Pieczemy w gorącym piekarniku na złoty kolor.


kruszonka
  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 50g masła roztopionego i lekko ostudzonego
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i zalewamy ostudzonym masłem. Dokładnie łączymy i rozcieramy dłońmi.


lukier (pomada):
  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny + 2 łyżki wody
Połączyć składniki, mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodać wody lub cukru pudru.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Niedawno trafiłam na Pani bloga. Sama jestem wielką fanką pichcenia, zwłaszcza na słodko ;). Tyle, że czasem ciężko mi się do tego zabrać :P. Właśnie wydrukowałam przepis na jagodzianki, na pewno go wypróbuję. A tak na marginesie, to świetny blog, ma Pani mojego suba. Bo już od samego patrzenia na zdjęcia ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, dziękuję i zapraszam do korzystania:)

      Usuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...