piątek, 4 października 2013

Rekin z miodowo-cytrynowym dressingiem

Dzisiaj na obiad jedliśmy rekina:) Ryba niecodzienna acz niedroga. Mięso delikatne, smaczne, z puree ziemniaczanym i pomidorkiem smakuje super. Na nieszczęście jednak dla niej dołożyliśmy na talerz po porcji łososia....


składniki:
  • 2 steki z rekina
  • sól, pieprz
Rybę myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 12 min.

Łososia przygotowujemy wg tego przepisu.

składniki na dressing:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
  • sól
  • pieprz

Gotową rybę polewamy dressingiem i podajemy z puree ziemniaczanym.

2 komentarze:

  1. Poważnie rekin ? Nigdy nie jadłam, jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poważnie:) mój mąż kupił wczoraj mrożone steki, nie jest to nasz pierwszy raz z rekinem w kuchni, ma białe delikatne mięsko, które nie wymaga wielu zabiegów:) steki są dostępne chyba nawet w biedronce..

      Usuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...