środa, 22 stycznia 2014

Quiche Lorraine

Quiche lorraine to nic innego jak tarta loratyńska, której podstawą jest kruche ciasto a środek wypełniany jest boczkiem, podsmażoną cebulą i zalewany masą jajeczno-śmietanową. Jest świetny zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam na imprezę, jest podzielny, syty i nie musi być podawany zaraz po upieczeniu ani podgrzewany.



kruche ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 100 g żółtego sera
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta soli


dodatki:

  • 3 cebule
  • 20 dag boczku (ja użyłam szynki)
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka papryki ostrej
  • kilka oliwek


masa śmietanowo-jajeczna: 

  • 3 jajka (w przepisie było 2 ale masa wyszła bardziej śmietanowa, proponuję dodać jeszcze 1 jajko)250 ml kwaśnej śmietany 12%
  • jogurt naturalny
  • natka pietruszki 
  • sól, pieprz 


Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, masło, starty żółty ser (ja miałam plasterki więc pokroiłam je w kostkę), zioła prowansalskie i wodę.

Zagniatamy ciasto i odkładamy je zawinięte w folię aluminiową do zamrażalnika na czas przygotowywania reszty składników.



Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na złoto. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek lub szynkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki podsmażamy razem i doprawiamy ostrą papryką.

W misce ubijamy jajka ze śmietaną i jogurtem. Dodajemy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i rozciągamy na formie do tarty posmarowanej tłuszczem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 20 minut.



Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Układamy szynkę z cebulą. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzch rzucamy pokrojone oliwki. Pieczemy w piekarniku przez 20-25 min. aż farsz się zetnie.




źródło przepisu z moimi modyfikacjami

Smacznego!

4 komentarze:

  1. pychota, uwielbiam quiche!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota, pyszne połączenie smaków, ja dziś robię wg Pascala z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, musiało być pyszne, kiedyś wykorzystam bo pokochałam quiche:)

      Usuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...