Zapraszam na przepyszny lekki, miękki i mokry świąteczny piernik. Wbrew pozorom nie dominują w nim korzenne przyprawy ale smak czekolady i miodu.. 
składniki na keksówkę ok. 10x20cm:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
 - 0,5 szklanki cukru
 - 220 g płynnego miodu
 - 125 g miękkiego masła
 - 3 jajka
 - 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
 - 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
 - 1,5 płaskiej łyżeczki sody
 - 1,5 łyżki kakao
 
nadzienie:
- słoiczek powideł śliwkowych
 
polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
 - 50 g mlecznej czekolady
 - 6 łyżek kremówki
 
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
 Jajka i masło najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki żeby były łatwiej się połączyły.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym jajku. Jeśli jajka będą za zimne masa będzie wyglądać na zważoną, ale po dodaniu mąki wszystko się wyrówna. Do masy dodajemy następnie miód i śmietanę. Miksujemy. Kiedy składniki się połączą, dodajemy wymieszane suche składniki (mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę). Miksujemy aż ciasto będzie gładkie.
Foremkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy ok. 60 min do tzw. "suchego patyczka". Po ok. 30 min. ciasto się mocno przyrumieni więc przykrywamy je papierem do pieczenia żeby się nie spiekło.
Ciasto najpierw studzimy w formie potem wyjmujemy i studzimy na kratce.
Wystudzone ciasto dzielimy na pół i podgrzewamy powidła. Umieszczamy je w rondelku i gotujemy ok. 8 min. cały czas mieszając żeby się nie przypaliły. Jeszcze gorące nakładamy na ciasto (ok. 2/3 ilości), przykrywamy, a na wierzch rozsmarowujemy resztę. Odstawiamy na godzinę do lodówki (to jedyny czas kiedy ciasto trzymamy w lodówce). 
W tym czasie przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i mieszamy ją ze śmietanką. Polewę możemy rozsmarować na wierzchu i na bokach ciasta lub użyć do dekoracji szprycy i urozmaicić dekorację prostego ciasta.
Smacznego:)
+modified.jpg)
+modified.jpg)
to w takim razie to piernik dla mnie, bo nie przepadam za nadmiarem przyprawy do piernika, cudna polewa, na pewno go upiekę, dziękuję Madziu za wspaniały przepis !
OdpowiedzUsuńproszę bardzo Ewuniu:)
Usuń