Zapraszam na przepyszny lekki, miękki i mokry świąteczny piernik. Wbrew pozorom nie dominują w nim korzenne przyprawy ale smak czekolady i miodu..
składniki na keksówkę ok. 10x20cm:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 220 g płynnego miodu
- 125 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 płaskiej łyżeczki sody
- 1,5 łyżki kakao
nadzienie:
- słoiczek powideł śliwkowych
polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 6 łyżek kremówki
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Jajka i masło najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki żeby były łatwiej się połączyły.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym jajku. Jeśli jajka będą za zimne masa będzie wyglądać na zważoną, ale po dodaniu mąki wszystko się wyrówna. Do masy dodajemy następnie miód i śmietanę. Miksujemy. Kiedy składniki się połączą, dodajemy wymieszane suche składniki (mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę). Miksujemy aż ciasto będzie gładkie.
Foremkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy ok. 60 min do tzw. "suchego patyczka". Po ok. 30 min. ciasto się mocno przyrumieni więc przykrywamy je papierem do pieczenia żeby się nie spiekło.
Ciasto najpierw studzimy w formie potem wyjmujemy i studzimy na kratce.
Wystudzone ciasto dzielimy na pół i podgrzewamy powidła. Umieszczamy je w rondelku i gotujemy ok. 8 min. cały czas mieszając żeby się nie przypaliły. Jeszcze gorące nakładamy na ciasto (ok. 2/3 ilości), przykrywamy, a na wierzch rozsmarowujemy resztę. Odstawiamy na godzinę do lodówki (to jedyny czas kiedy ciasto trzymamy w lodówce).
W tym czasie przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i mieszamy ją ze śmietanką. Polewę możemy rozsmarować na wierzchu i na bokach ciasta lub użyć do dekoracji szprycy i urozmaicić dekorację prostego ciasta.
Smacznego:)
to w takim razie to piernik dla mnie, bo nie przepadam za nadmiarem przyprawy do piernika, cudna polewa, na pewno go upiekę, dziękuję Madziu za wspaniały przepis !
OdpowiedzUsuńproszę bardzo Ewuniu:)
Usuń