sobota, 30 listopada 2013

Mokry piernik

Zapraszam na przepyszny lekki, miękki i mokry świąteczny piernik. Wbrew pozorom nie dominują w nim korzenne przyprawy ale smak czekolady i miodu.. 




składniki na keksówkę ok. 10x20cm:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 220 g płynnego miodu
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 płaskiej łyżeczki sody
  • 1,5 łyżki kakao
nadzienie:
  • słoiczek powideł śliwkowych
polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 6 łyżek kremówki

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Jajka i masło najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki żeby były łatwiej się połączyły.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym jajku. Jeśli jajka będą za zimne masa będzie wyglądać na zważoną, ale po dodaniu mąki wszystko się wyrówna. Do masy dodajemy następnie miód i śmietanę. Miksujemy. Kiedy składniki się połączą, dodajemy wymieszane suche składniki (mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę). Miksujemy aż ciasto będzie gładkie.


Foremkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy ok. 60 min do tzw. "suchego patyczka". Po ok. 30 min. ciasto się mocno przyrumieni więc przykrywamy je papierem do pieczenia żeby się nie spiekło.

Ciasto najpierw studzimy w formie potem wyjmujemy i studzimy na kratce.

Wystudzone ciasto dzielimy na pół i podgrzewamy powidła. Umieszczamy je w rondelku i gotujemy ok. 8 min. cały czas mieszając żeby się nie przypaliły. Jeszcze gorące nakładamy na ciasto (ok. 2/3 ilości), przykrywamy, a na wierzch rozsmarowujemy resztę. Odstawiamy na godzinę do lodówki (to jedyny czas kiedy ciasto trzymamy w lodówce).

W tym czasie przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i mieszamy ją ze śmietanką. Polewę możemy rozsmarować na wierzchu i na bokach ciasta lub użyć do dekoracji szprycy i urozmaicić dekorację prostego ciasta.





Smacznego:)

2 komentarze:

  1. to w takim razie to piernik dla mnie, bo nie przepadam za nadmiarem przyprawy do piernika, cudna polewa, na pewno go upiekę, dziękuję Madziu za wspaniały przepis !

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...