Kiedyś zimą piliśmy kawę z takim syropem w pewnej knajpce na Krupówkach, klimat za oknem był niepowtarzalny a smak i zapach kawy doskonale dopełniał bajkowej atmosfery..
Syrop jest świetnym dodatkiem do napojów oraz deserów. Możemy go przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce nawet do kilku tygodni.
składniki:
- 500 ml wody
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 laska wanilii
- 10 goździków
- 1 gwiazdka anyżu
przyprawy te można zastąpić 2-3 łyżkami przyprawy do piernika
Do małego garnka wlewamy wodę i dodajemy cynamon, imbir, goździki i gwiazdkę anyżu. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż. Tępą stroną noża zdrapujemy ziarenka i razem z całą laską wanilii dodajemy do pozostałych składników. Gotujemy około 40 minut na małym ogniu, a następnie wyjmujemy wanilię i gwiazdki i przecedzamy płyn przez gazę. Wlewamy ponownie do rondelka, dodajemy cukier i całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotujemy ok. 5 min., syrop zgęstnieje po wystygnięciu. Gotowy przelewamy do czystej butelki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.