czwartek, 5 grudnia 2013

Syrop piernikowy

Kiedyś zimą piliśmy kawę z takim syropem w pewnej knajpce na Krupówkach, klimat za oknem był niepowtarzalny a smak i zapach kawy doskonale dopełniał bajkowej atmosfery.. 



Syrop jest świetnym dodatkiem do napojów oraz deserów. Możemy go przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce nawet do kilku tygodni.

składniki:
  • 500 ml wody
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 laska wanilii
  • 10 goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
przyprawy te można zastąpić 2-3 łyżkami przyprawy do piernika

Do małego garnka wlewamy wodę i dodajemy cynamon, imbir, goździki i gwiazdkę anyżu. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż. Tępą stroną noża zdrapujemy ziarenka i razem z całą laską wanilii dodajemy do pozostałych składników. Gotujemy około 40 minut na małym ogniu, a następnie wyjmujemy wanilię i gwiazdki i przecedzamy płyn przez gazę. Wlewamy ponownie do rondelka, dodajemy cukier i całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotujemy ok. 5 min., syrop zgęstnieje po wystygnięciu. Gotowy przelewamy do czystej butelki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...