piątek, 15 listopada 2013

Wytrawne francuskie zawijaski

Od kiedy odkryłam gotowe ciasto francuskie wykorzystuję je bardzo często.. Możliwości jego zastosowania są bardzo szerokie ponieważ samo w sobie nie ma smaku i można je łączyć zarówno ze słodkimi jak i wytrawnymi składnikami. A danie z niego przygotowanie jest smaczne, efektowne i co ważne błyskawiczne..



składniki:
  • płat ciasta francuskiego
  • serek puszysty typu Almette lub Piątnica (tańsza), u mnie z ziołami
  • 1 duży pomidor
  • 1 upieczona pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • bazylia suszona

Pierś kroimy w cienkie plasterki. Pomidor myjemy, obieramy i kroimy w półplasterki.
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż krótszego boku na paski i smarujemy serkiem. Na to układamy plasterki kurczaka i pomidory. Zwijamy delikatnie w rulon, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy bazylią.

Pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 200 stopni.

Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Ja też uwielbiam wykorzystywać w kuchni ciasto francuskie! a Twoje zawijaski wyglądają baardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i już mam pomysł na piątkową przekąskę dla znajomych:)

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...