Od kiedy odkryłam gotowe ciasto francuskie wykorzystuję je bardzo często.. Możliwości jego zastosowania są bardzo szerokie ponieważ samo w sobie nie ma smaku i można je łączyć zarówno ze słodkimi jak i wytrawnymi składnikami. A danie z niego przygotowanie jest smaczne, efektowne i co ważne błyskawiczne..
składniki:
- płat ciasta francuskiego
- serek puszysty typu Almette lub Piątnica (tańsza), u mnie z ziołami
- 1 duży pomidor
- 1 upieczona pierś z kurczaka
- 1 jajko
- bazylia suszona
Pierś kroimy w cienkie plasterki. Pomidor myjemy, obieramy i kroimy w półplasterki.
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż krótszego boku na paski i smarujemy serkiem. Na to układamy plasterki kurczaka i pomidory. Zwijamy delikatnie w rulon, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy bazylią.
Pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 200 stopni.
Smacznego:)
Ja też uwielbiam wykorzystywać w kuchni ciasto francuskie! a Twoje zawijaski wyglądają baardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPiękne i już mam pomysł na piątkową przekąskę dla znajomych:)
OdpowiedzUsuń