składniki:
- 1 duża cebula
- 0,5 kg fasoli białej Jaś
- 3 kiełbaski śląskie
- przecier pomidorowy
- przyprawa do fasoli
- szczypta kminku (załatwi sprawę 'niedogodności gastrycznych')
Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia wodę wylewamy, ziarna płuczemy, zalewamy świeżą zimną wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości ok. 1h.
W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na złoto. Obieramy kiełbasę, kroimy ją kostkę i dodajemy do cebuli. Jak fasola zmięknie wrzucamy zawartość patelni do fasoli. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy. Jeżeli konsystencja jest za rzadka zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie.
Gotowe:)
Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń