To doskonałe danie kuchni meksykańskiej, którego przygotowanie trwa max. 40 min. (łącznie z duszeniem). A w zimne jesienne popołudnia fantastycznie rozgrzeje i zasyci...
składniki na ok. 10 porcji:
- 70 dag mięsa mielonego
- 2 średnie cebule
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- duża butelka passaty (ja miałam 0,7l)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- łyżka musztardy Dijon
- dwie łyżeczki chilli (opcjonalnie)
- szklanka bulionu
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno pokrojone cebule na złoty kolor a następnie dodać mięso. Smażyć ok. 10 min. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i przyprawy (oprócz papryki) i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 25-30 min. Dodać paprykę i dusić jeszcze 15 min. Na koniec doprawić solą.
Skorzystałam z przepisu Paszczaka z moim modyfikacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.