czwartek, 7 listopada 2013

Ciasto z dyni

Jeszcze do niedawna byłam sceptycznie nastawiona do ciasta z dyni ale zdecydowanie zmieniłam zdanie! Wystarczyło znaleźć dobry przepis... Ciasto jest doskonałe, aromatyczne, pachnie jesienią, imbirem i limonką.





składniki na tortownicę 24 cm
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g brązowego cukru
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • spora szczypta soli
  • 4 ubite jajka
  • 200 g roztopionego masła
  • otarta skórka z 1/2 cytryny i 1/2 limonki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g puree dyniowego (mocno odciśniętego z soku)
polewa:
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
  • cukier puder
  • 1 cm imbiru
  • otarta skórka z cytryny i limonki

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i nie trwa długo. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie puree z dyni.
Tak więc zaczynamy.. Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki i błonki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 45 min. 


Po ostudzeniu wybieramy łyżką miąższ. Z 3 kg dyni wyjdzie nam ok. 1,5kg musu. Porcjujemy go po 250g i mrozimy.


Mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól wsypujemy do dużej miski. Mieszamy razem suche składniki.

W drugiej misce ubijamy mikserem jajka. Dodajemy do nich roztopione i przestudzone masło, a także skórkę z cytryny i limonki oraz sok. Mieszamy.

Następnie stopniowo wsypujemy wymieszane suche składniki.

Na samym końcu dodajemy mus z dyni i dobrze mieszamy łyżką. Przelewamy masę do natłuszczonej tortownicy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (z termoobiegiem) przez około 1h aż do uzyskania pięknego koloru i "suchego patyczka".

Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i startym imbirem. Polewamy lukrem lekko ostudzone ciasto.

Wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 h, by masa stężała.

Skorzystałam z przepisMadame Edith z moimi modyfikacjami

3 komentarze:

  1. W 100% się zgadzam, to najlepszy przepis na ciasto z dyni! pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Matko, przejrzałam składniki, to musi być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...