Jeszcze do niedawna byłam sceptycznie nastawiona do ciasta z dyni ale zdecydowanie zmieniłam zdanie! Wystarczyło znaleźć dobry przepis... Ciasto jest doskonałe, aromatyczne, pachnie jesienią, imbirem i limonką.
składniki na tortownicę 24 cm
- 300 g mąki pszennej
- 200 g brązowego cukru
- 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- spora szczypta soli
- 4 ubite jajka
- 200 g roztopionego masła
- otarta skórka z 1/2 cytryny i 1/2 limonki
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g puree dyniowego (mocno odciśniętego z soku)
polewa:
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
- cukier puder
- 1 cm imbiru
- otarta skórka z cytryny i limonki
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i nie trwa długo. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie puree z dyni.
Tak więc zaczynamy.. Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki i błonki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 45 min.
Po ostudzeniu wybieramy łyżką miąższ. Z 3 kg dyni wyjdzie nam ok. 1,5kg musu. Porcjujemy go po 250g i mrozimy.
Mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól wsypujemy do dużej miski. Mieszamy razem suche składniki.
W drugiej misce ubijamy mikserem jajka. Dodajemy do nich roztopione i przestudzone masło, a także skórkę z cytryny i limonki oraz sok. Mieszamy.
Następnie stopniowo wsypujemy wymieszane suche składniki.
Na samym końcu dodajemy mus z dyni i dobrze mieszamy łyżką. Przelewamy masę do natłuszczonej tortownicy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (z termoobiegiem) przez około 1h aż do uzyskania pięknego koloru i "suchego patyczka".
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i startym imbirem. Polewamy lukrem lekko ostudzone ciasto.
Wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 h, by masa stężała.
Skorzystałam z przepisu Madame Edith z moimi modyfikacjami
Poproszę o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńW 100% się zgadzam, to najlepszy przepis na ciasto z dyni! pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMatko, przejrzałam składniki, to musi być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuń