piątek, 15 listopada 2013

Bułeczki cynamonowe

Jutro przyjeżdża mój mąż, na krótko niestety ale z dużym apetytem.. Przygotowałam mu 3 słodkie niespodzianki. Pierwszą z nich jest piernik przekładany powidłami z polewą czekoladową, którego nie pokażę bo forma silikonowa rozjechała mi się na boki i z ciasta wyszła mi smaczna acz niezgrabna bryła:) Druga to przepyszne drożdżowo-kruche bułeczki cynamonowe. W domu pachnie niebiańsko..


II tura, ciasto z drożdżami instant tworzy idealną konsystencję, zmieniłam zdjęcia bo taki  właśnie miał być efekt pierwotny.. III tura przed świętami:)


składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + ew. 2 łyżki do podsypania
  • 7 gram drożdży suchych (nie róbcie zaczynu ze świeżych bo ciasto wyjdzie za wolne)
  • 80 gram stopionego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 130 ml ciepłego mleka
nadzienie:
  • 30 gram stopionego masła
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 kopiaste łyżki cukru trzcinowego
Mąkę przesiać z drożdżami, dodać jajko, mleko, schłodzone masło, cukier i sól, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto ma być lekko klejące, nie podsypujemy więcej niż 3 łyżki mąki.
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do omączonej miski, zawijamy w folię i wkładamy na dwie godziny do lodówki.

W międzyczasie roztapiamy masło na nadzienie i schładzamy. Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem.

Ciasto krótko zagniatamy, wałkujemy dość cienko na prostokąt. Dobrze zrobić to na papierze do pieczenia (będzie łatwiej zwijać). Ciasto smarujemy masłem i posypujemy cynamonem z cukrem.



Zwijamy w ścisły rulon i kroimy jak na zdjeciu.



Następnie wgniatamy środek bułeczki brzegiem drewnianej łyżki (ale ostrożnie żeby nie przepołowić).



Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.


Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 190 stopni.


Smacznego:)

3 komentarze:

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...