środa, 25 września 2013

Roladki schabowe ze szpinakiem i serem feta

Roladki schabowe, czyli pyszna alternatywa dla tradycyjnego schabowego.. Łatwe w przygotowaniu, soczyste, aromatyczne, przepysznie nadziane..


składniki:
  • 3-4 plastry schabu (najlepiej przepuszczone w sklepie przez specjalną maszynkę, nie trzeba ich wtedy rozbijać)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  •  ok. 50 g sera feta lub innego, który akurat macie pod ręką
  • sól, pieprz
  • masło i olej do smażenia
  • pęczek świeżego szpinaku

Nagrzewamy piekarnik na 180st.
Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle z dodatkiem oleju przez ok. 2 min. Dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem ok. 1min. aż szpinak zmięknie. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody. Odstawiamy do ostygnięcia.

Plastry schabu myjemy i osuszamy. 

Ser kroimy w kostkę.

Na rozłożonych plastrach schabu układamy wzdłuż szpinak, posypujemy kostkami sera, przykrywamy szpinakiem i zwijamy w rulon. Obsypujemy wierzch solą i pieprzem i obwiązujemy nitką.


Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i krótko obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st.

Pieczemy ok. 30 min.

Moja inspiracja to Dwie Chochelki

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie roladki, to jedno z moich ulubionych połączeń :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam. Czekam na gości.

    OdpowiedzUsuń
  4. polecam również w wersji z piersią z kurczaka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. z czym najlepiej je podawać?

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy schab przed dodaniem szpinaku i sera marynuje sie wczesniej, przyprawia czy nie trzeba?

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zamierzam je zrobić na święta =D dzięki za przepis =D

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...