Znakomita rogrzewająca zupa na jesienne słoty i smutki. Pyszna, aromatyczna.. w domu pachnie jesienią...
składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego
 - 5 dużych marchewek
 - 1 pietruszka
 - 1 cebula
 - 2 łyżki masła
 - 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
 - 3 łyżki soku z pomarańczy
 - sól
 - pieprz
 - kwaśna śmietana
 
Przygotować wywar warzywny z kawałka marchewki, pietruszki, selera, pora i naci pietruszki, lubczyku i pora. Na patelce na rozpuszczonym maśle podsmażyć na złoto drobno posiekaną cebulę. Dodać obrane i pokrojone na talarki marchewkę i pietruszkę i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Od czasu do czasu przemieszać. Następnie wrzucić do gotującego się na wolnym ogniu bulionu, dodać imbir i sok z pomarańczy. Gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawić. Zmiksować.
Mniaaam moje smaki :)
OdpowiedzUsuń