niedziela, 8 grudnia 2013

Ślimaczki z żółtym serem i ziołami

Kolejna odsłona ciasta francuskiego. Tym razem na słono z żółty serem i ziołami prowansalskimi.



składniki:
  • płat ciasta francuskiego
  • zioła prowansalskie
  • kilka plasterków sera żółtego
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól morska
  • 1 jajko
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Ciasto francuskie smarujemy cienko oliwą, oprószamy ziołami i solą i układamy plastry sera.


Następnie kroimy cienkie 1cm paski wzdłuż krótszej strony i zwijamy je od dołu w roladki. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i oprószamy delikatnie ziołami.


Pieczemy ok. 15 min.

Podajemy z dipem chrzanowym.


Paluchy z serem i ziołami

Drugi płat ciasta przygotowałam identycznie ale po pocięciu na 1cm paski skręciłam je w paluchy.


Gotowe:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...