sobota, 16 listopada 2013

Szarlotka pod bezą

Trzecia słodkość, czyli znakomita szarlotka pod puszystą bezą.. Doskonała...


Kruche ciasto przygotowałam tak jak do szarlotki galicyjskiej i szarlotki z budyniem.

ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
jabłka:
  • ok. 10 średniej wielkości jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok z połowy cytryny
beza:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane w kostkę zimne masło i łączymy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Kropimy sokiem z cytryny żeby nie zczerniały, słodzimy wg uznania i dodajemy cynamon.

Oddzielamy białka od żółtek i wstawiamy je z miską, w której będziemy ubijać, do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na posmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną formie (u mnie forma do tarty). Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika wykładamy na nie grubą warstwę jabłek.

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. W kubku mieszamy cukier z mąką ziemniaczaną i stopniowo dodajemy do piany. Całość nadal ubijamy aż masa będzie mocno błyszcząca.
Wykładamy ją na jabłka. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 170 stopni.

Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Madziu, fantastyczna jest, zabieram kawałek ze zdjęcia do herbatki ! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna beza, całość wygląda niebiańsko i już sobie wyobrażam jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) smakuje super, to od teraz jedna z moich ulubionych szarlotek...

      Usuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...