środa, 6 listopada 2013

Chilli con carne

To doskonałe danie kuchni meksykańskiej, którego przygotowanie trwa max. 40 min. (łącznie z duszeniem). A w zimne jesienne popołudnia fantastycznie rozgrzeje i zasyci...



składniki na ok. 10 porcji:
  • 70 dag mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • duża butelka passaty (ja miałam 0,7l)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • łyżka musztardy Dijon
  • dwie łyżeczki chilli (opcjonalnie)
  • szklanka bulionu
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno pokrojone cebule na złoty kolor a następnie dodać mięso. Smażyć ok. 10 min. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i przyprawy (oprócz papryki) i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 25-30 min. Dodać paprykę i dusić jeszcze 15 min. Na koniec doprawić solą.

Skorzystałam z przepisu Paszczaka z moim modyfikacjami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...