piątek, 15 listopada 2013

Fasolka po bretońsku



składniki:
  • 1 duża cebula
  • 0,5 kg fasoli białej Jaś
  • 3 kiełbaski śląskie
  • przecier pomidorowy
  • przyprawa do fasoli
  • szczypta kminku (załatwi sprawę 'niedogodności gastrycznych')

Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia wodę wylewamy, ziarna płuczemy, zalewamy świeżą zimną wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości ok. 1h.
W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na złoto. Obieramy kiełbasę, kroimy ją kostkę i dodajemy do cebuli. Jak fasola zmięknie wrzucamy zawartość patelni do fasoli. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy. Jeżeli konsystencja jest za rzadka zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie.

Gotowe:)

1 komentarz:

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...