czwartek, 30 listopada 2017

Szakszuka, czyli jajka w pomidorach





Shakshouka, czyli danie znane z kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. To nic innego jak jajka ugotowane w sosie pomidorowym. Pyyyyszne, łatwe w przygotowaniu, syte weekendowe śniadanie:) Podaje się je prosto z patelni, ja dodatkowo ze świeżo pieczoną bagietką czosnkową. Obłęd!

składniki:


  • 3 pomidory
  • 1/2 łyżki masła, odrobina oliwy (najlepiej aromatyzowanej czosnkiem)
  • mały ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • świeże zioła (bazylia, pietruszka)



Pomidory myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Na niedużej patelni rozpuszczamy masło z oliwą i chwilę podsmażamy pokrojony drobno czosnek. Wrzucamy pomidory, doprawiamy i smażymy na dużym ogniu ok. 4 minuty (bez mieszania, jeżeli będziemy mieszać powstanie przecier).
Po odparowaniu wody szpatułką robimy miejsca na jajka i wbijamy je. Doprawiamy, przykrywamy i dusimy je ok. 3 minuty na mniejszym ogniu aż białka się zetną.
Podajemy prosto z patelni ze świeżymi ziołami i świeżo pieczoną bagietką.

Smacznego:)

4 komentarze:

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...