Shakshouka, czyli danie znane z kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. To nic innego jak jajka ugotowane w sosie pomidorowym. Pyyyyszne, łatwe w przygotowaniu, syte weekendowe śniadanie:) Podaje się je prosto z patelni, ja dodatkowo ze świeżo pieczoną bagietką czosnkową. Obłęd!
składniki:
- 3 pomidory
- 1/2 łyżki masła, odrobina oliwy (najlepiej aromatyzowanej czosnkiem)
- mały ząbek czosnku
- 3 jajka
- sól, świeżo mielony pieprz
- świeże zioła (bazylia, pietruszka)
Pomidory myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Na niedużej patelni rozpuszczamy masło z oliwą i chwilę podsmażamy pokrojony drobno czosnek. Wrzucamy pomidory, doprawiamy i smażymy na dużym ogniu ok. 4 minuty (bez mieszania, jeżeli będziemy mieszać powstanie przecier).
Po odparowaniu wody szpatułką robimy miejsca na jajka i wbijamy je. Doprawiamy, przykrywamy i dusimy je ok. 3 minuty na mniejszym ogniu aż białka się zetną.
Podajemy prosto z patelni ze świeżymi ziołami i świeżo pieczoną bagietką.
Podajemy prosto z patelni ze świeżymi ziołami i świeżo pieczoną bagietką.
Smacznego:)
smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno będę musiał wypróbować ten przepis. Wygląda niesamowicie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNiby takie proste a jednak smak nie z tej ziemi ! :D
OdpowiedzUsuń