To prosty przepis na pyszną i zdrową domową wędlinę lub bazę obiadową. Ja piekę ją często mojemu niejadkowi żeby "przemycać" kawałeczki np. w ulubionym omlecie. A omlet z taką wołowiną i słodkimi pomidorkami smakuje wyśmienicie..
Niesamowicie smakuje też na pajdzie chleba z chrzanem:)
składniki
- 400 g udźca wołowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżki masła klarowanego
- łyżka wysuszonych ziół (rozmaryn, majeranek, pieprz czarny i ziołowy, cząber)
Wołowinę myjemy i osuszamy. Do miseczki wciskamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodajemy masło i zioła. Mieszamy i taką marynatą nacieramy mięso i zostawiamy w lodówce na dzień lub 2.
Po tym zabiegu mięso nabierze wyrazistości a pieczeń będzie bardziej krucha.
Po leżakowaniu mięso podsmażamy z obu stron po 2 min na mocno rozgrzanej patelni (żeby przyrumienić pieczeń a nie spalić czosnku) a następnie pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200 stopni przez ok. 30min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.