Bataty smakują jak połączenie ziemniaka i dyni a pieczone w kontraście dla słodyczy z czosnkiem i smakowane z salsą z avocado smakują wyśmienicie w leniwy jesienny wieczór z dobrym filmem..
składniki:
- 2 duże bataty
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- pieprz
Bataty dokładnie czyścimy i kroimy na frytki. Można je obrać ze skórki ale nie jest to konieczne, przypieczona skórka nadaje charakteru:)
Do dużej miski wlewamy oliwę, wciskamy ząbki czosnku, wsypujemy przyprawy. Wrzucamy ziemniaki i obtaczamy je w oliwie.
Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy świeżymi listkami bazylii. Pieczemy ok. 20-30 min. do miękkości.
Guacamole - meksykańska salsa z avocado.
Podstawą guacamole jest avocado, limonka i sól. Dodatki to już kwestia gustu i indywidualnego smaku.
W oryginalnej wersji awokado rozciera się na pastę z dodatkiem limonki i soli. Popularne dodatki to pomidory, papryka, kolendra, czosnek. Meksykanie podają ją z chipsami kukurydzianymi - nachos. Istnieje niezliczona ilość przepisów i odmian guacamole.
składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżeczki soku z limonki
- sól
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 pomidor świeży
- 1 pomidor suszony
- świeża kolendra
Avocado myjemy, obieramy delikatnie ze skórki, kroimy na pół, przekręcamy, wyjmujemy pestkę. Widelcem rozgniatamy go na pastę, dodajemy limonkę, rozgnieciony ząbek czosnku, drobno pokrojonego świeżego pomidora (bez ziarenek i soku) i drobno pokrojonego suszonego pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.