Oj, dłuuugo mnie tutaj nie było! Aż 3,5 roku.. Nie było=nie publikowałam ale permanentnie czerpałam ze swoich starych przepisów, dzieliłam się z innymi i aż miło posłuchać ile osób z nich korzysta:)
Już nie jestem mamą na pełnym etacie, praca w korporacji wypełnia mi tydzień za tygodniem..Wieczorami jednak wybieramy z Synkiem coś, na co mamy ochotę i przygotowujemy pyszną kolację. Czasami to zwykłe kanapki z szynką, naleśniki, a czasami omlet z wołowiną i pomidorami lub wytrawne tartaletki:) A w weekendy... weekendy we Trójkę zaaawsze muszą być smaczne:)
Dzisiejszy przepis to nasza ulubiona ryba - dorada. Tym razem pieczona w cytrusach. W markecie dorwaliśmy importowane z Ameryki Płd. szparagi, co prawda ich cena zwala z nóg ale smak ten sam co u nas w maju..
składniki na 2 porcje
- 2 dorady
- sól
- oliwa z oliwek
- cytryna
- 4 mandarynki
- kiść szparagów
- ok. 10 plasterków szynki parmeńskiej (tyle ile mamy szparagów)
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 łyżeczki masła
Ryby oczyszczamy, wypatroszamy, odcinamy łby (opcjonalnie). Myjemy i osuszamy. Na jednym boku robimy 3 nacięcia nożem, oprószamy solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Z cytryny odkrawamy 4 plasterki, sokiem wyciśniętym z reszty i oliwą z oliwek skraplamy ryby. Dokładnie smarujemy powstałą marynatą. Odkładamy na około 30 min.
W szparagach odcinamy twarde końcówki, myjemy i podgotowujemy przez 5 min. Odcedzamy i odstawiamy.
Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni bez termoobiegu. Ryby układamy w naczyniu żaroodpornym, okładamy je plastrami cytryny i mandarynek. Posypujemy rozmarynem i kładziemy gałązkę świeżego rozmarynu.
Pieczemy ok. 15 min. Po tym czasie zdejmujemy na bok plasterki i grilujemy jeszcze 3-5 min. na najwyższej mocy by skórka się przyrumieniła.
W czasie pieczenia ryby szparagi owijamy plastrami szynki i kładziemy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oliwy. Obsmażamy ok. 3 min z obu stron.
Smacznego:)
pyszny zdrowy i sycący obiadek :)
OdpowiedzUsuńWreszcie nowy przepis.. jak się cieszę! Matko, jak to apetycznie wygląda:):*
OdpowiedzUsuń