składniki:
- 4 bułki
 - 4 jajka
 - ulubione zioła (np. pietruszka, szczypiorek)
 - sól, pieprz
 - cebula
 - żółty ser
 - pomidor
 
Rozgrzewamy piekarnik do 
180 stopni C. Na maśle z odrobiną oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Odcinamy wierzch bułek i wydłubujemy środek. Otwór powinien być na tyle duży by zmieściło się w niej jajko. Układamy bułki na blasze do pieczenia, wykładamy niewielką ilość cebuli, wyścielamy plastrami żółtego sera i wbijamy jajka. Doprawiamy, posypujemy pokrojonymi ziołami i obranymi ze skórki, pokrojonymi w kostkę pomidorami. Pieczemy tak długo aż zetnie się białko, tj. ok. 20-25 min.
Wersję dla dorosłych można dodatkowo wzbogacić serem pleśniowym lub pieczarkami.
Wariantem nr 2 dla tego śniadaniowego dania jest zapieczenie jajek w bułkach na patelni. W tej wersji najpierw podsmażamy obciętą bułkę na patelni górną stroną, następnie odwracamy ją, wbijamy jajko, doprawiamy i przykrywamy pokrywką. Smażymy do momentu aż białko się zetnie.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.