środa, 22 listopada 2017

Łosoś na parze z sałatką z prażonymi orzechami



Dziś dietetyczny sposób na łososia, bez pieczenia, bez węglowodanów, na parze.. z lekką nutą słodyczy.

składniki:
  • 1 duży filet łososia, ok. 400g
  • mieszanka kruchych sałat lub sałata lodowa
  • kilka sztuk pomidorków paprykowych
  • ziarna słonecznika, orzechy włoskie, nerkowca - wedle gustu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy (u mnie aromatyzowana z suszonych pomidorów)
  • cytryna 
  • sól, pieprz, suszone zioła (rozmaryn, koperek, estragon)
Do dużej miski wciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, zioła). Rybę myjemy, osuszamy i obtaczamy w powstałej mieszance. 
Przygotowujemy naczynie do gotowania na parze. U mnie to garnek, do którego wlewam wodę (na wysokość ok. 3-4cm) i wkład/sito, na którym układam rybę. Polewamy ją pozostałą marynatą. Wodę możemy dodatkowo wzbogacić ziołami. Parujemy ok. 20-25min.



W czasie gdy ryba się paruje przygotowujemy sałatkę. Do miski wlewamy oliwę i miód, mieszamy razem. Jeżeli miód nie łączy się z oliwą możemy chwilkę podgrzać w mikrofalówce. Wrzucamy orzechy i ziarna słonecznika, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, przekładamy na nią orzechy i słonecznik. Podgrzewamy aż się zarumienią, raz po raz mieszamy.

Na talerzu rozkładamy liście sałaty, przekrojone na pół wzdłuż pomidorki i posypujemy prażonymi orzechami, polewamy oliwą z oliwek. Obok układamy ugotowany na parze filet z łososia.

Smacznego:)

1 komentarz:

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...