Pyszna i zdrowa zupa dla rodziny bez dodatku glutaminianu sodu ani nawet soli.. Da się, uwierzcie, wystarczy wybrać dobre mięso na wywar i warzywa:)
składniki:
- 250g wędzonego boczku
- 1 duża szalotka
- 2 ząbki czosnku
- olej czosnkowy
- 1 brokuł
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń + nać)
- kawałek selera
- 3 łyżki śmietany 18%
Na początku wstawiamy wodę w czajniku.
W średnim garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno szalotkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i wysmażamy.
Następnie zalewamy przygotowanym wrzątkiem i zmniejszamy ogień.
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę, pietruszkę i selera dodajemy w całości (żeby potem łatwo nam było je wyjąć). Gotujemy ok. 20 min (do miękkości warzyw). Pod tym czasie dodajemy podzielonego na różyczki brokuła. Gotujemy jeszcze ok. 10min.
W oddzielnym naczyniu hartujemy śmietanę gorącą zupą, dodajemy do całości. Zdejmujemy z ognia żeby śmietana się nie ścięła.
Jeżeli uznacie, że zupa wymaga dodatkowego przyprawienia, śmiało. Moja była w sam raz:)
Smacznego:)
Cały smak z tego boczku - mniam! :)
OdpowiedzUsuń