Paella to jedno z najpopularniejszych i najlepszych dań kuchni hiszpańskiej. Do jej przygotowania będzie nam potrzebna patelnia do paelli (z dwoma uchwytami) lub patelnia zwykła o średnicy 26cm.
składniki:
- 500g suchego ryżu arborio, calasparra lub carnaroli (ryż musi mieć odpowiednią średnią ziarnistość, zbyt długi nie wchłonie odpowiednio składników)
- 4 ząbki czosnku
- 3 małe papryki (mogą być kolorowe)
- 2 duże pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 0,75 szklanki białego wina
- 1 litr bulionu szafranowego (przygotowanie poniżej)
- mieszanka owoców morza (kalmarów, ośmiorniczek, krewetek koktajlowych i małży)
- 10 dużych langust w pancerzach z głową, 10 dużych obranych krewetek Black Tiger
- 300 g suchego ryżu arborio, calasparra lub carnaroli
- 1 litr bulionu szafranowego (czytaj wskazówki
- pęczek natki pietruszki
- cząstki cytryny
Owoce morza rozmrażamy, myjemy langusty i krewetki Black Tiger, usuwamy ciemne jelita ciągnące się wzdłuż kręgosłupa.
Paprykę kroimy w małą kosteczkę. Pomidora sparzamy, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy paprykę i smażymy ok. 3-4 minuty. Wciskamy czosnek i smażymy jeszcze pół minuty, dodajemy pomidora, doprawiamy niewielką ilością soli i smażymy przez kolejne 2 minuty.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną, wlewamy wino, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy na większym ogniu przez ok. 3 minuty aż sos się zredukuje.
Dodajemy suchy ryż (rozsypujemy równo po całej powierzchni). Smażymy przez 2 minuty delikatnie mieszając. Wlewamy gorący bulion, mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez ok. 8 minut (nie mieszamy).
Dodajemy owoce morza, zmniejszamy ogień do minimum (nie mieszamy!). Przykrywamy patelnię folią aluminiową i gotujemy dalej przez 6 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na dodatkowe 2-3 minuty. Po tym czasie od razu zdejmujemy folię z patelni.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki, podawać z cząstkami cytryny.
bulion szafranowy:
Gotowe:)
- 1 litr wody
- warzywa na wywar (pietruszka, marchewka, seler, liście laurowe, ziele angielskie) lub opcjonalnie kostka rosołowa
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta nitek szafranu
- sól i pieprz do smaku
Gotowe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.