Absolutna pycha, alternatywa dla racuchów, idealne do dziecięcej rączki.
składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 4 jabłka
- cukier puder
- dodatki, u mnie serek homogenizowany
Proponuję zacząć od ciasta bo obrane jabłka szybko ciemnieją.
Jajka miksujemy z cukrami, wlewamy mleko, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy.
Jabłka
obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy plasterki 0,7cm.
Po kolei zamaczamy je w cieście i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.
Podajemy z cukrem pudrem i kleksem serka homogenizowanego.
Smacznego:)
a na drożdżowe jest gdzieś tutaj przepis:)?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTakiego tradycyjnego ciasta drozdzowego jeszcze nie robilam ale z powodzeniem może pani wykorzystac przepis na ciasto z warkocza cynamonowo-marcepanowego. Pozdrawiam:)
UsuńPięknie się prezentują :) !
OdpowiedzUsuńMadziu, te placuszki to moja absolutna słabość, uwielbiam je ! cieszę się, że Wam smakowały :), buziaki Kochana :)
OdpowiedzUsuńEwuś, były przepyszne, jutro robię znowu:)
Usuń