niedziela, 23 lutego 2014

Jabłka w cieście



Absolutna pycha, alternatywa dla racuchów, idealne do dziecięcej rączki.


składniki na ciasto:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • 4 jabłka
  • cukier puder
  • dodatki, u mnie serek homogenizowany


Proponuję zacząć od ciasta bo obrane jabłka szybko ciemnieją.
Jajka miksujemy z cukrami, wlewamy mleko, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy.

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy plasterki 0,7cm. 


Po kolei zamaczamy je w cieście i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.

Podajemy z cukrem pudrem i kleksem serka homogenizowanego.


Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. a na drożdżowe jest gdzieś tutaj przepis:)?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiego tradycyjnego ciasta drozdzowego jeszcze nie robilam ale z powodzeniem może pani wykorzystac przepis na ciasto z warkocza cynamonowo-marcepanowego. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Pięknie się prezentują :) !

    OdpowiedzUsuń
  3. Madziu, te placuszki to moja absolutna słabość, uwielbiam je ! cieszę się, że Wam smakowały :), buziaki Kochana :)

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...