czwartek, 20 lutego 2014

Jagodowe cupcakes

 

W zamrażalniku znalazłam moje ulubione owoce lata i postanowiłam przygotować z nich słodkie co nieco.. Jagody mają to do siebie, że nawet po zamrożeniu smakują rewelacyjnie więc warto się w nie zaopatrzyć latem bo ceny pakowanych są dosyć wysokie:)

 
składniki na cupcakes:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 125 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
 
dodatkowo:
  • 1/2 szklanki jagód
 
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
 
Miękkie masło ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę, min. 10 min. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Do jednolitej masy dodajemy łyżką raz porcję mąki raz mleko miksując na małych obrotach.
 
Po uzyskaniu jednolitego ciasta nakładamy je porcjami do papierowych papilotek (do połowy ich objętości) umieszczonych w blaszce z wgłębieniami.
 
Do środka każdej babeczki wciskamy po kilka jagód (można je również wmieszać do ciasta, ale wtedy puszczą sok i zabarwią je na fioletowo). 
 
Piec przez 20 minut w 160 stopniach i kolejne 10 minut w 170 stopniach do "suchego patyczka".

 
składniki na krem:
  • kostka (200g) miękkiego masła
  • pół szklanki jagód
  • 2 łyżki mleka
  • 230g przesianego cukru pudru
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
 
Wszystkie składniki miksujemy na puszystą masę i dekorujemy babeczki.
 
 
 
Przepis pochodzi stąd.
 
Smacznego:)

1 komentarz:

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...