W zamrażalniku znalazłam moje ulubione owoce lata i postanowiłam przygotować z nich słodkie co nieco.. Jagody mają to do siebie, że nawet po zamrożeniu smakują rewelacyjnie więc warto się w nie zaopatrzyć latem bo ceny pakowanych są dosyć wysokie:)
składniki na cupcakes:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 125 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
dodatkowo:
- 1/2 szklanki jagód
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę, min. 10 min. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Do jednolitej masy dodajemy łyżką raz porcję mąki raz mleko miksując na małych obrotach.
Po uzyskaniu jednolitego ciasta nakładamy je porcjami do papierowych papilotek (do połowy ich objętości) umieszczonych w blaszce z wgłębieniami.
Do środka każdej babeczki wciskamy po kilka jagód (można je również wmieszać do ciasta, ale wtedy puszczą sok i zabarwią je na fioletowo).
Piec przez 20 minut w 160 stopniach i kolejne 10 minut w 170 stopniach do "suchego patyczka".
składniki na krem:
- kostka (200g) miękkiego masła
- pół szklanki jagód
- 2 łyżki mleka
- 230g przesianego cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki miksujemy na puszystą masę i dekorujemy babeczki.
Smacznego:)
Mniamm, piękne, jutro robię!
OdpowiedzUsuń