poniedziałek, 10 lutego 2014

Domowy chleb ze śliwkami

Naszła mnie ogromna chęć na prawdziwy pachnący domowy chleb... 
Wyszedł przepyszny, lekko słodki dzięki śliwkom, doskonały zarówno z wędliną jak i na słodko ale najlepszy z samym masłem:)


 




składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g mąki żytniej
  • ok. 200-250ml ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 20ml oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • garść suszonych śliwek


Z drożdży, pół szklanki mleka, łyżeczki mąki i łyżeczki cukru przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na ok. 15 min. 
 
Suszone śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
 
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, jajko i wlewamy wyrośnięty zaczyn. Następnie powoli wlewając resztę mleka mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka). Pod koniec dodajemy olej i śliwki. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. 

Po tym czasie z ciasta formujemy okrągły chleb i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez pierwsze 25 minut przykryty folią aluminiową, kolejne 25 min. bez przykrycia.
 
 
 
Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie ;) Czy można by było ograniczyć trochę mąki pszennej na rzecz razowej bez utraty tak pięknego wyglądu i puszystości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Jak najbardziej można, ale trzeba dodać trochę więcej mleka i dłużej wyrabiać.

      Usuń
  2. Cześć :) super blog i niesamowite przepisy:) z przyjemnością będę ich próbowała:) zapraszam do mnie do obserwowania:) http://agaslodziak.blogspot.com/ :) pozdrawiam Agata:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek wygląda pysznie :) Zrobię w przyszłym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...