wtorek, 30 lipca 2013

Naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym

Dzisiaj na obiad smakowaliśmy coś co kocham.. naleśniki. Tyle, że tym razem nie w formie deseru ani przekąski, tym razem zrobione wytrawnie jako danie główne z filetem z piersi kurczaka, szpinakiem i sosem serowym.. Mmmm..



Zacznijmy od ciasta naleśnikowego, które robimy według przepisu. Smażąc na standardowej patelni naleśnikowej o średnicy 25cm wyjdzie nam ok. 9-10 placków.

składniki na farsz:
2 filety z piersi kurczaka
500g szpinaku mrożonego
ząbek czosnku
3 łyżki śmietany 18%

Piersi z kurczaka, kroimy w kostkę, zalewamy olejem lub oliwą z dodatkiem soli i pieprzu, odstawiamy na 10min a następnie podsmażamy na patelni. Szpinak wrzucamy do małego garnka z łyżką oleju na dnie, dolewamy 2 łyżki wody, przykrywamy. Mieszamy od czasu do czasu żeby się nie przypalił. Po rozmrożeniu dusimy jeszcze jakieś 7 min. Dodajemy do kurczaka. Łączymy a następnie dodajemy pokrojony czosnek, śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. 

sos serowy:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1,5 szklanki mleka
200g sera żółtego
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Mąkę prażymy w rondelku, dodajemy masło. Mieszamy w celu dokładnego połączenia składników. Dolewamy do trochu letnie mleko i intensywnie mieszamy aż do zgęstnienia. Dodajemy ser, doprawiamy.

Farszem napełniamy naleśnik i zawijamy pod spód tworząc apetyczną poduszeczkę. Polewamy sosem.

Mmm.. Smacznego!

niedziela, 28 lipca 2013

Tęczowy tort z galaretek

Witam serdecznie, w  ten piękny ale upaalny weekend przygotowałam pyszny orzeźwiający tort urodzinowy dla mojego brata. Tort tęczowy z galaretek robiłam pierwszy raz w życiu ale polecam każdemu. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny i efektowny..


Jeżeli chodzi o biszkopt to użyłam gotowego bo nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowanie go ale następnym razem na pewno zrobię płaty ciasta sama..

składniki na biszkopt:
  • 8 jajek
  • 140g cukru
  • 140g mąki pszennej
  • 50g masła

nadzienie:
  • 5 galaretek:
    • niebieska (blue curacao) 
    • zielona (mohijto) 
    • żółta (pina colada)
    • pomarańczowa (pomarańczowa)
    • czerwona (truskawka)

masa zewnętrzna:
  • 250ml śmietanki kremówki 36%
  • 500g mascarpone
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie płatów biszkoptowych wg tej strony:
Roztopić masło, ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową porcji cukru na puszystą masę. Białka ubić z drugą połową porcji cukru. Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Dodać stopniowo mąkę. Na końcu dodać roztopione masło.

Zamkniętą obręcz tortownicy o średnicy 26cm położyć na papierze do pieczenia. Do obręczy nałożyć trochę ciasta i rozsmarować cienko na całej powierzchni tak, aby powstał okrąg o średnicy 26cm. (Krążek ma być cienki, mniej więcej jak naleśnik). W ten sposób przygotować 7 krążków.

Piec krążki jeden po drugim w nagrzanym piekarniku około 8- 10min. w temperaturze 180°C. Upieczone placki powinny być jasne, ew. przyrumienione na bokach.

Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu.

Galaretki:
W trakcie pieczenia biszkoptów zalać wrzątkiem i wymieszać wszystkie galaretki. Schłodzić je i dwie pierwsze włożyć do lodówki lub na kilka minut do zamrażalnika. Zwłaszcza latem galaretki długo tężeją więc może być trochę oczekiwania. Gotowa galaretka musi być lekko tężejąca inaczej wsiąknie nam w biszkopt.


Warstwy od dołu:
  • biszkopt
  • galaretka niebieska
  • biszkopt
  • galaretak zielona
  • biszkopt
  • galaretka żółta
  • biszkopt
  • galaretka pomarańczowa
  • biszkopt
  • galeretka czerwona
  • biszkopt
Schłodzić 15 minut. W trakcie schładzania przygotować krem z mascarpone, wg przepisu. Dodatkowo dodać rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę żeby masa była bardziej spójna.


Rozsmarować krem na ostatnim biszkopcie i po bokach. Udekorować owocami. 

Smacznego:)

środa, 24 lipca 2013

Najlepszy rosołek

A dziś dedykowany dla mojego chorego Synusia zastrzyk witamin.. To jego ulubiona zupa, gotuję mu go prawie codziennie, a dzisiejszy zawiera jeszcze więcej bogatych w witaminy warzyw.


składniki:
  • 1-2 kawałki kurczaka (nóżka, skrzydełko, porcja rosołowa)
  • kawałek wołowiny
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • kawałek pora
  • natka pietruszki
  • natka selera
  • lubczyk
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarna pieprzu
  • sól, pieprz
Mięso zalać 2 litrami wody. Zagotować, dodać 4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i 3 ziarenka pieprzu. Usunąć 'szumy'. Gotować na bardzo małym ogniu (ma tylko 'pyrkać') 20-30 min. Następnie dodać umyte, obrane i pokrojone warzywa, lubczyk i natkę selera. Gotować aż warzywa zmiękną, pod koniec dodać natkę pietruszki i doprawić delikatnie solą i pieprzem.
Ja następnie mięso wyjmuję na talerz, rosół odcedzam przez sito. I podaję klarowny wywar z 2, 3 kawałkami marchewki, udekorowany natką pietruszki.

A dla Małego odlewam szklankę rosołu. Oddzielone mięsko rozdrobniam nożem, warzywa rozdrobniam widelcem lub blenderem, dodaję do rosołu. Mieszam.

Smacznego i zdrówka!

sobota, 20 lipca 2013

Pasta cukrowa do domowej depilacji

Kontynuacją mojego wieczoru dla urody jest depilacja pastą cukrową. Pastę tą można zrobić ze składników dostępnych w każdym domu. Jest tania, wydajna, nie przykleja się do skóry a jak zabrudzimy ubranie łatwo można ją sprać w przeciwieństwie do wosku.
 
darmowy hosting obrazków

składniki:
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki soku z cytryny
2 szklanki cukru

Do garnka wsypujemy cukier i zalewamy wodą i sokiem z cytryny. Mieszankę cały czas mieszamy aż do uzyskania brunatnego koloru. Czas gotowania to ok. 15min. od zagotowania.
Pasta z tej ilości składników wystarcza na ok. 4 zastosowania (nogi, bikini, pachy). Najlepiej przechowywać ją w słoiku by łatwo można ją było podgrzać w kąpieli wodnej przed kolejnym użyciem. 

sposób użycia:
Pasta musi być ciepła i płynna, nie gorąca. Skórę najlepiej zabezpieczyć zasypką dla dzieci lub talkiem żeby pasta przykleiła się tylko do włosków nie do skóry. Nałożyć szpatulką cienką warstwę pasty, przykleić kawałek materiału (musi być dosyć gruby i gęsty, np. jeans), przygładzić aby każdy włosek został pokryty pastą. Zerwać szybkim ruchem w kierunku przeciwnym do wzrostu włosów.

darmowy hosting obrazków


Przepis na tę pastę znalazłam tutaj.

Peeling kawowy

Jako, że każda mama zasługuje na chwilę dla siebie to dzisiaj będzie coś dla urody...

Domowy peeling kawowy to najlepszy peeling, z jakim miałam do czynienia jak do tej pory. Jest rewelacyjny, świetnie wygładza, odświeża skórę i poprawia jej koloryt. Poza tym działa antycellulitowo przy systematycznym kilkutygodniowym stosowaniu..

darmowy hosting obrazków

Moja wersja (kiedyś znalazłam w necie, dodałam coś od siebie i ta wersja odpowiada mi najbardziej)

składniki na jedno użycie:
  • 2 łyżki kawy mielonej (może być najtańsza lub zużyta)
  • 2 łyżki soli
  • oliwka
  • cynamon
  • woda
Składniki sypkie zalać wodą, dodać oliwkę. Konsystencja powinna być taka jak na zdjęciu. Mieszankę nakładać na zwilżoną skórę i masować ok. 10min.

piątek, 19 lipca 2013

Koktajl bananowo-malinowy

A teraz coś co mój Synek od jakiegoś czasu codziennie je na drugie śniadanie.. czyli koktajle owocowe:)



składniki:
1 dojrzały banan
8 malin
ok. pół szklanki wody lub mleka

darmowy hosting obrazków
Owoce myjemy. Banana obieramy, kroimy na kawałki (ja wykrawam też środek), dodajemy maliny i mleko. Miksujemy i gotowe!

Maliny możemy zastąpić truskawkami, poziomkami lub jagodami..


darmowy hosting obrazków

czwartek, 18 lipca 2013

Pierogi z jagodami

Dzisiaj w kuchni kolejny jagodowy smaczek. Tym razem ukochane pierogi.. Najlepsze na świecie robiła moja Babcia a teraz ja kontunuuję Jej pyszną pierogową tradycję..




ciasto (na ok. 40 pierogów)
  • 0,5kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 szkl. gorącej wody
  • 2 łyżki masła
  • sól
farsz
  • 500g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub bułki tartej
do polania:
  • śmietanka kremówka lub kwaśna śmietana
Masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać, dodać sól i zarabiając łyżką dodać jajko, masło i po trochu gorącą wodę aż ciasto uzyska właściwą konsystencję. Zagnieść ciasto i zostawić na ok. 30 min. Łatwiej nam się wtedy rozwałkuje.

W czasie leżakowania ciasta umyć jagody i dokładnie odsączyć, dodać przesiany cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.

Ciasto rozwałkować i wykrawać koła o średnicy ok. 10cm. Ja to robię filiżanką z szerszym rondem. Układać jagody i sklejać. Następnie zakończyć warkoczem lub ugnieść widelcem. Gotować w osolonej wrzącej wodzie 5 min. od wypłynięcia.

Polać kremówką lub śmietaną 18% z mlekiem i odrobiną cukru.

Smacznego:)

wtorek, 16 lipca 2013

Lemoniada z miętą

Dzisiaj był trochę cieplejszy dzień niż ostatnio i miejmy nadzieję temperatura zacznie wreszcie szybować w górę bo basen leży suchy i czeka na Synusia. 15 st. w środku lata to przesada:( A my dojechaliśmy na naszą village i zamierzamy poleniuchować. W lodówce znalazłam mnóstwo jagód więc jutro na pewno do czegoś je wykorzystam. Nie mogę się doczekać:) 

A na początek pobytu przepyszna w swej prostocie.. lemoniada z miętą i kostkami lodu z zatopionymi ziołami...


składniki:
  • 1 l wody mineralnej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cytryna
  • listki mięty
  • kostki lodu z ziołami (mięta, melisa)


Z połowy cytryny wyciskamy sok, drugą połowę kroimi na plasterki. Łączymy składniki w dzbanku. Dodajemy kostki lodu i miętę, która nada lemoniadzie subtelny, orzeźwiający zapach i smak.

Smacznego!

niedziela, 14 lipca 2013

Maliny z mascarpone i biszkoptami

I po weekendzie..
Ja właśnie dojadam dzisiejszy przepyszny deser, który zrobiłam dla naszych gości i kusi mnie żeby zjeść jeszcze jeden pucharek...


Deser ten zrobiłam ze świeżych malin, pokruszonych biszkoptów i uwielbianego przez moją rodzinkę kremu z serka mascarpone.


krem:
  • 500ml serka mascarpone
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 3 żółtka
  • 0,5 szkl. cukru
dodatkowo:
  • pół koszyczka świeżych malin
  • paczka biszkoptów okrągłych

Na początek ucieramy żółtka z cukrem w kąpieli wodnej (w misce blaszanej na garnku z gotującą się wodą) przez ok. 10 min. aż cukier się rozpuści. Gotową masę odstawiamy do ostygnięcia (żeby przyspieszyć proces możemy włożyć


miskę do zimnej wody). Następnie ubijamy mikserem kremówkę na sztywno i kruszymy biszkopty. Wystudzone na zimno żółtka łączymy mikserem z serkiem mascarpone i po łyżce dodajemy do kremówki. Chwilę miksujemy.


Do przygotowanych salaterek nakładamy warstwami - porcja kremu, pokruszone biszkopty, porcja kremu, maliny i biszkopty.
Z powyższych składników wyjdzie nam 7-8 takich miseczek deseru.


Smacznego! :)

poniedziałek, 8 lipca 2013

Naleśniki z serem

Naleśniki.. wszyscy znają i kochają. Ja wyjątkowo! Robię je często i zawsze wychodzą tak samo dobrze. Dzisiaj w wersji na słodko z serem twarogowym i dżemem truskawkowym właśnej roboty.

ciasto:
  • 1 szkl. mleka
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
nadzienie:
  • 1 kostka twarogu półtłustego
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 łyżeczki cukru
  • cukier waniliowy
Mieszamy wszystkie składniki na ciasto i odstawiamy. Ciasto ma mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Następnie mieszamy składniki na serowe nadzienie. Najlepiej ręcznie widelcem w miseczce, można też użyć miksera. Smażymy placki naleśnikowe. Na nich układamy po kopiastej łyżce sera. Podajemy z łyżką dżemu lub owocowym syropem.

Miłego dnia!

Truskawkowy kisielek

Jako, że sam zainteresowany słodko śpi chciałabym jeszcze napisać o bardzo prostej a pysznej letniej przekąsce dla mojego Synka. Ja przygotowuję go z soku truskawkowego własnej roboty, natomiast można też użyć w tym celu Bobo Fruta.


składniki:
  • 100ml wody (sok Bobo Frut)
  • sok truskawkowy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Odlewamy niewielką ilość wody i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną. Następnie zagotowujemy wodę z sokiem/ Bobo Frut. Zestawiamy garnuszek z ognia i dolewamy mąkę ziemniaczaną cały czas mieszając. Stawiamy ponownie na gazie i gotujemy aż do zgęstnienia. Przelewamy do miseczki i studzimy:)

niedziela, 7 lipca 2013

Jagodzianki idealne...

Jako, że zatrzęsienie jagód na kieleckim targu zaostrzyło moje smaki i skierowało myśli ku słodkościom pierwszy kulinarny wpis na moim blogu to właśnie jagodzianki:)

Idealne ciasto drożdżowe, miękkie, z kruchą skorupką, pachnące, żółciutkie, często z kruszonką, której dodatkowy maślany zapach przenosi nas
do dzieciństwa..



moja wersja z  kruszonką i lukrem


wersja tradycyjna mojej mamy


PODSTAWY NAJLEPSZEGO DROŻDŻOWEGO CIASTA:
  1. mąka pszenna typ 550,
  2. do zaczynu tylko świeże drożdże,
  3. im mniejszą ilość drożdży użyjemy tym ciasto będzie dużej wyrastać,
  4. jeżeli zaczyn nie ruszy nie dodajemy go do ciasta bo nie wyrośnie,
  5. ciasto powinno wyrosnąć dwukrotnie (po zagnieceniu i po uformowaniu),
  6. masło należy wcześniej rozpuścić i wystudzić,
  7. aby ciasto było bardziej wilgotne możemy dodać do niego zmielony twaróg,
  8. pieczemy w temperaturze 200-220st.C,
  9. ciasto drożdżowe możemy mrozić przed i po upieczeniu (owinięte folią spożywczą).


składniki na bułeczki:
  • 4 szkl. mąki, 
  • 5dag świeżych drożdży,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1szkl. cukru,
  • 2 jaja,
  • 2 żółtka,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • 1/2 kostki masła,
  • sól,
  • 1 jajko do smarowania
jagody:
  • 500g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej lub mąki ziemniaczanej


zaczyn - W małym garnuszku rozkruszamy świeże drożdże, zalewamy je ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wszystko mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-25 min. Składniki zaczynu odejmujemy od przepisu.

W czasie wyrastania zaczynu myjemy i osuszamy jagody oraz łączymy je z cukrem i bułką tartą.



Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, cukier, sól, cukier waniliowy, jajka i mleko. Łączymy składniki i wyrabiamy chwilę ciasto, a następnie dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej masło. Znów wyrabiamy podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto powinno być pulchne i miękkie, ale nie za rzadkie. Gdy ciasto odchodzi od ręki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. 

Rozciągamy rękami na stolnicy i wycinamy kwadraty wielkości 7cmx7cm. Nakładamy na środek łyżkę jagód, zawijamy rogi pod spód i dokładnie je zlepiając formujemy bułeczki. 

Wykładamy je na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia na ok. 20 min.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo można dodać kruszonkę.

Pieczemy w gorącym piekarniku na złoty kolor.


kruszonka
  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 50g masła roztopionego i lekko ostudzonego
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i zalewamy ostudzonym masłem. Dokładnie łączymy i rozcieramy dłońmi.


lukier (pomada):
  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny + 2 łyżki wody
Połączyć składniki, mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodać wody lub cukru pudru.

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...