niedziela, 13 października 2013

Smażona miruna z brokułami

Zdrowa rybka zrobiona tradycyjnie, czyli w panierce...
Jako, że staram się jej w kuchni unikać bo jest zbieraczem tłuszczu, moja rybka smażona jest w folii z masłem i przyprawami lub bezpośrednio na patelce. Jednak obiad ten przygotowywałam dla miłośników panierki więc nie mogło jej zabraknąć:)



składniki:
  • 4 filety z ryby, np. miruny, dorsza czy flądry
  • 1 cytryna
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 0,5l mleka

dodatkowo:
1 brokuł


Filety rybne myjemy, kroimy na porcje i osuszamy. Do miski wlewamy mleko i zanurzamy w nim filety na ok. 1h.

Brokuła wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 5-7 min. od zagotowania.

Po godzinie filety wyjmujemy, skrapiamy sokiem z 1/4 cytryny i oprószamy solą i pieprzem.
Kolejność panierowania to mąka, roztrzepane jajko i bułka tarta. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor. Podajemy z brokułami i ćwiartką cytryny.

2 komentarze:

  1. Z tym mlekiem to trochę nie tak. Po co mieszać zdrowe omega 3 z białkiem mleka krowiego. Raczej sugerował bym wcześniej posoloną i popieprzoną rybę obłożyć liśćmi pietruszki i skropić skokiem z cytryny (i niech tak sobie z 1-2 godzin poleży chyba ze ktoś ma czas to i 12h nawet) natomiast skórkę z cytryny warto zetrzeć i dodać do bułki tartej razem z papryką słodką to sprawi, że wydobędziesz z ryby nieziemski aromat.
    Koniecznie smażyć na maśle... najlepiej czosnkowym.
    Poezja smaku... i nikt w tym Was nie przegoni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za sugestię, wypróbuję na pewno:)

      Usuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...